Cum acționa rețeaua din Portul Constanța care importa parfumuri celebre contrafăcute
Procurorii DIICOT au explicat cum funcționa megarețeaua care aducea în România parfumuri contrafăcute ale unor mărci celebre. În urma a peste 50 de percheziţii domiciliare au fost reținute nouă persoane, români și turci, printre aceștia aflându-se și trei lucrători vamali. În plus a fost instituit control judiciar pentru doi polițiști, frați, angajați la Brigada pentru Combaterea Crimei Organizate Constanța.
În dosar au fost audiate deja 40 de persoane după cele 50 de percheziții în România, Franța și Italia. Cei 11 suspecți, români și turci sunt cercetați pentru mai multe infracțiuni: contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă. Polițiștii au căutat urme ale rețelei care aducea parfumuri contrafăcute ale unor mărci celebre în judeţele Cluj, Constanţa, Bacău, Vrancea, Ilfov şi municipiul Bucureşti
Cine sunt acuzații români
”În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada mai 2020 - februarie 2021, pe raza municipiilor Constanţa şi Bucureşti, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat cu ramificaţii internaţionale, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi de corupţie în formă continuată. Grupul infracţional a fost format din cetăţeni turci şi mai mulţi cetăţeni români, printre care şi un comisar şef de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, un agent şef principal de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa”, se arată într-un comunicat al DIICOT, remis news.ro.
Cât primeau suspecții români pentru facilitarea intrării în țară a parfumurilor contrafăcute
Procurorii DIICOT spun că liderii grupului infracţional, cetățeni turci, au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Turcia.”(...)liderii grupării au promis, iar după obţinerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operaţiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conţinea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni”, se preciza în comunicatul DIICOT conform sursei citate. Parfumurile contrafăcute au fost distribuite în România şi alte ţări ale Uniunii Europene, firmele producătoare ale produselor adevăte estimând că au fost păgubite de aproximativ 25 milioane euro.
Citiți și