Cum alegi cei mai buni pepeni. Sfaturi de la vânzători

Ultima actualizare:

    Pepenii de Dăbuleni sunt cei mai căutați pentru aroma și gustul lor foarte dulce sursa foto: click.ro
Pepenii de Dăbuleni sunt cei mai căutați pentru aroma și gustul lor foarte dulce sursa foto: click.ro

Ne aflăm în plin sezon al pepenilor și, probabil, nu o dată ți s-a întâmplat să cumperi fructe crude sau trecute pe care le-ai aruncat la gunoi. Pentru că e greu să găsești un pepene bun, dulce și zemos, iată câteva sfaturi de la vânzători. Ca să nu mai iei țeapă.

Am vorbit cu doi comercianți de pepeni, din Iași și Olt, care ne-au spus la ce să fim atenți când cumpărăm fructele și cum ne dăm seama dacă au fost sau nu injectați.

Cei mai buni, dulci și zemoși pepeni au câteva secrete pe care mulți dintre noi nu le cunosc. Iată la ce să fii atent:

Perioada în care cumperi

Primii pepeni românești apar în luna iunie, spune Tibi, cultivator de pepeni în comuna Dobrun, județul Olt , referindu-se la plantele altoite. „Eu am început recoltarea cel mai devreme în iunie și o voi ține așa până la sfârșitul acestei luni. Practic, voi vinde pepeni inclusiv în septembrie”. Acest soi este plantat timpuriu și, prin urmare, se coace mai devreme. 

Atenție la greutatea pepenilor

Pepenele trebuie să fie greu pentru mărimea lui. Tibi ne-a explicat faptul că un pepene trecut este mai ușor decât unul copt. Așa că, înainte de a cumpăra, cântărește în mână câțiva și alege-l pe cel mai greu. Chiar dacă nu este foarte aspectuos,  mai bine alegi unul mai mic și bun decât  unul mare și necopt sau trecut.

Privește atent codița

Dacă are codița verde, înseamnă că pepenele este cules de o zi, două, fiind foarte proaspăt. Dacă alegi un pepene cu codița uscată, trebuie să știi că el este cules de 5-7 zile. Asta nu înseamnă că nu este copt. Poate fi, însă, puțin trecut, ne-a explicat și Cristi, un alt cultivator de pepeni din Iași, din comuna Tudor Vladimirescu. Dar nu alege nici pepeni cu codița de-o culoare verde crud, pentru că nu sunt suficiebnt de bine copți. Omul a rămas foarte surprins când a auzit despre poveste vânzătorului din Brăila, filmat în timp ce injecta fructele. „Eu sunt toată ziua la câmp în perioada asta, nu am auzit povestea. Este incredibil…eu nu cred că individual ăla este producător. Ăla singur era samsar, cumpăra și vindea mai departe”, mai spune producătorul.

Mărimea chiar contează 

De obicei, spun cultivatorii, cine cumpără un pepene mediu, de 8-10 kilograme sau chiar mai mult, are toate șansele să primească un pepene copt. Nu putem generaliza, poți lua și țeapă, dar riscurile sunt mai mici. Practic, fiind atât de mare, pepenele a avut timpul necesar să se coacă, a ajuns la maturitate. 

Sunetul gol

Dacă bați cu degetul în coajă trebuie să fii foarte atent la sunet. Un sunet gol înseamnă că ai în mână un pepene copt.

Punctul galben

În partea opusă codiței se află un punct – punctul de coacere – care trebui să fie galben. Dacă este încă verde, înseamnă că pepenele nu este copt și recomandat ar fi să nuc umnperi. Dacă nu cumva ai poftă de castraveți și vrei să duci unul uriaș acasă.

Pata galbenă

Un pepene nu este verde în totatlitate. Pe parte ape care a stat pe pământ culoarea este alba sau galbenă. Dacă alegi un fruct cu acea pată galbenă, trebuie să știi că tocmai ai cumpărat un pepene copt. Dacă, dimpotrivă, pata este alba, pepenele este crud.

Cum știi că pepenele a fost injectat

Nu prea ai cum să-ți dai seama, ne explică tibi, dar dacă ești atent îți sar în ochi câteva lucruri. Trebuie să știm că pepenii verzi au coaja lucioasă, netedă, compactă. O crestătură, o înțepătură, orice urmă de lovire se vede imediat. Iar dacă pepenele stă așa timp de mai multe zile, există chiar riscul să se strice din cauza aerului care pătrunde in interior. Sfatul meu este să alegeți pepeni care nu au nici o urmă de lovitură. Maare atenție la aspectul cojii!”

„Omul acela sigur nu este producător”

Deși cunosc bine metodele mai puțin ortodoxe la care recurg unii vânzători ca să-i păcălească pe naivi, Tibi și Cristi au spus că nu știu nimic despre acest tertip de a înjecta fructul cu apă sau cu apă cu zahăr. „Eu nu am auzit până acum de așa ceva. Știam că injectează roșiile și carnea de pui, dar de pepeni nu știu..”, ne-a spus Tibi. Nici Cristi nnu părea să cunoască mai multe. „Nu știu ce-a făcut omul ăla, ce a băgat în pepeni. Noi nu facem așa ceva”, ne-a spus Tibi. Dar alții o fac. Și injectează cu apă ca să tragă mai mult la cântar. Se injectează și cu apă și zahăr, ca să pară mai dulci. „Sigur cine face una ca asta nu este producător. Un producător are 5, 8, 10 hectare de teren șio scoate zeci de tone de pepeni. Păi cum ar fi să ia la mână fiecare pepene în aprte și să-l înțepe? Este absurd!” s-a revoltat Tibi. „Sigur omul ăla este un samsara, un comerciant care cumpără o cantitate foarte mica și o vind emai departe. Credeți-mă, când ai zeci de mii de pepeni, nu-ți arde de prostii din astea”.

Haos la Brăila: Un vânzător surprins când injecta cu o substanță necunoscută pepenii

Un brăilean a surprins un vânzător dintr-o piaţă din Brăila care injecta pepenii pe care îi scosese la vânzare cu un lichid. Bărbatul a filmat scena şi a postat imaginile pe Facebook. „Uite băi, bagă apă, ca să tragă la cântar”, constată revoltat brăileanul care a filmat scena. După ce a vizionat filmuleţul, primarul oraşului Brăila a anunţat măsuri dure împotriva comerciantului. Sute de brăileni s-au arătat şocaţi de gestul vânzătorului, unii dintre aceştia considerând că bărbatul nu îşi înşela doar clienţii la cântar, dar le punea şi viaţa în pericol, în condiţiile în care a folosit o seringă nesterilizată. Scandalul a luat amploare, iar oamenii spun că se tem să mai cumpere pepeni nu pentru că ar fi neapărat deranjaţi că s-a injectat apă pentru a le mări greutatea, ci pentru că le este frică să nu se îmbolnăvească din cauza microbilor care ar fi putut ajunge în fructe. Comercianţii sunt supăraţi că, din cauza incidentului, le-au scăzut foarte mult vânzările.Citește și:

https://www.click.ro/utile/sanatate/care-sunt-diferentele-dintre-pepenel...

https://www.click.ro/news/national/producatorii-de-pepeni-din-gottlob-gr...

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net