Cum arată pictura din interiorul Catedralei Naționale și ce reprezintă. Când va avea loc sfințirea. VIDEO

Ultima actualizare:

Au fost înlăturate schelele din absida sudică, astfel că întregul plan iconografic poate fi admirat în ansamblu. Picturile din absida sudică reprezintă scene precum Nașterea Mântuitorului sau înmulțirea pâinilor și a peștilor. În prezent se continuă lucrarea la partea superioară a absidei sudice în care va fi prezentată genealogia Mântuitorului.

Cum arată absida sudică din Catedrala Națională

Absida sudică din Catedrala Națională: Sursă foto: Basilica.ro
Absida sudică din Catedrala Națională: Sursă foto: Basilica.ro

Basilica.ro anunță că lucrările la mozaicul Catedralei Naționale avansează cu pași repezi.

Absida sudică din Catedrala Națională: Sursă foto: Basilica.ro/diac. Iulian Dumitrașcu
Absida sudică din Catedrala Națională: Sursă foto: Basilica.ro/diac. Iulian Dumitrașcu

Planul iconografic, care poate fi acum privit în ansamblu, după înlăturarea schelelor, urmează planul propus de Erminia Bizantină și adaugă, în același timp, elemente specifice tradiției iconografice românești, explică sursa citată.

În planurile inferioare ale absidei sudice, au fost realizate chipuri de sfinți mucenici, printre care: Sf. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Mc. Sava de la Buzău, Sf. Mărturisitor Ioan Rusul, Sfinții Martiri Brâncoveni.

De asemenea, în partea vestică a fost realizată icoana Sfântului Voievod Neagoe Basarab, ctitorul Mănăstirii Curtea de Argeș.

Ce reprezintă scenele pictate în absidă

 Dacă în registrul superior, sunt reprezentate scene care amintesc de Nașterea Domnului, registrul următor prezintă imagini descrise în Sfânta Scriptură care amintesc de Jertfa Euharistică a Mântuitorului.

Planul iconografic este inspirat de la Biserica Domnească din Curtea de Argeș, ctitorită de Basarab I, în anul 1352, potrivit spuselor lui Daniel Codrescu, coordonatorul lucrărilor de pictură la Catedrala Națională, potrivot Basilica.

Alte scene incluse în planul iconografic sunt Nunta din Cana Galileii, înmulțirea pâinilor și a peștilor, interacțiunea Mântuitorului cu femeia samarineană, dar și altele.

În registrul superior al absidei sudice a fost realizată genealogia Mântuitorului, cunoscută sub denumirea de Arborele lui Iesei. Lucrarea va putea fi văzută după demontarea completă a schelei din turla centrală a Catedralei Naționale.

În luna februarie a fost montată icoana „Hristos Pantocrator” din turla centrală a lăcașului de cult.

Când va avea loc sfințirea

Anul 2025 a fost declarat la nivel național drept „Anul Centenar al Patriarhiei Române”, proiectul fiind adoptat în data de 20 februarie de Camera Deputaților și înaintat spre promulgare președintelui României.

În acest an, când Patriarhia Română va împlini 100 de ani de la înființare, va avea loc și sfințirea picturii Catedralei Naționale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net