Când primesc pensionarii primele majorări. Cum arată talonul de pensie din ianuarie

Șeful Casei Naționale de Pensii a dezvăluit cum vor arăta taloanele de pensie și când vor intra primele majorări în buzunarele pensionarilor din România.

Cei aproximativ 5 milioane de pensionari din sistemul public vor beneficia de o majorare de 10%
Cei aproximativ 5 milioane de pensionari din sistemul public vor beneficia de o majorare de 10%

Daniel Baciu, seșul Casei Naționale de Pensii, a explicat cum se va regăsi în talonul de pensie majorarea aprobată prin OUG 125, publicată pe 15 decembrie.

Astfel, cei aproximativ 5 milioane de pensionari din sistemul public vor beneficia de o majorare de 10%, respectiv valoarea punctului de pensie de la 1.442 a crescut la 1.586 de lei. Este vorba despre pensiile calculate pe contributivitate din sistemul public.

”Pe lângă majorarea de 10%, se majorează şi aceea indemnizaţie socială pentru pensionari - cu 25%, astfel încât indemnizaţia care în decembrie era 800 de lei, începând cu 1 ianuarie va creşte la 1.000 de lei”, a explicat Daniel Baciu la Antena3.

În luna ianuarie, pe lângă majorarea de 10%, mai există şi un ajutor financiar cuprins în OUG 132 publicată pe 17 decembrie 2021, care se adresează pensionarilor cu pensii de până la 1.600 de lei. 

Cum arată noile taloane de pensii de la 1 ianuarie

Majorarea se asigură după ce valoarea punctului de pensie s-a mărit la 1.586 de lei. În ianuarie, toată lumea va primi 2.200, iar acesta se numeşte ajutor financiar prevăzut în OUG 132 din 2021.

Exemplu: Talonul e pentru ianuarie 2022, valoarea punctului de pensie este actualizată, respectiv 1.586 lei. Pe contributivitate rezultă cuantumul pensiei care este aici 1.427, prin diferenţă mai primeşte 773, astfel ca să fie suma finală 2.200 lei.

Când vor fi livrate pensiile întârziate

Șeful Casei Naționale de Pensii a spus că s-a lucrat în două schimburi pentru ca cele 5 milioane de taloane de pensii să fie tipărite în timp util pentru a fi predate Poştei Române. 

”Suntem în termen, noi avem un grafic clar pe care-l avem printr-o convenţie stipulată cu Poşta, astfel încât trebuie să ne asigurăm că totul este în regulă şi taloanele vor fi date în timp util poștașilor.

Există un calendar clar pe care îl avem cu Poşta, apoi ei îşi programează aceşti bani pe străzi, în ordine alfabetică, astfel ca până pe 15 să se finalizeze distribuţia sumelor”, a explicat Baciu.

Toate pensiile vor crește 

Daniel Baciu a dat asigurări că oamenii vor primi majorările la început de an.

”Înainte de recalculare, trebuie să facem evaluarea tuturor dosarelor de pensie, acest proces este prevăzut inclusiv în Legea 127, colegii mei lucrează intens în teritoriu, au fost angajate 1.000 de persoane pentru ca acest proces să se facă într-un termen rezonabil.

În urma recalculării nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din recalculare va ieşi un cuantum inferior, principiul e clar - ca pensionarul să rămână cu cuantumul cel mai avantajos! Indiferent de formula de calcul pensiile vor creşte, asta e o certitudine”, a dat asigurări Baciu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net