Cum funcționează tichetele pentru activitățile casnice în 2024. Ce bani poți încasa pentru aceste activități

De la începutul anului 2024, România a asistat la o schimbare semnificativă în privința activităților casnice, odată cu intrarea în vigoare a Legii 111/2022. Astfel, persoanele care prestează servicii la domiciliu au acum posibilitatea de a primi tichete pentru munca depusă. Acest sistem vine cu reguli clare privind valoarea tichetelor, modalitățile de utilizare și beneficiile fiscale asociate.

Femeie care face curățenie. Foto: arhiva.
Femeie care face curățenie. Foto: arhiva.

Detalii despre tichetele pentru activități casnice

Conform noii legi, beneficiarul de servicii la domiciliu și prestatorul acestor servicii stabilesc, prin acord de voință, tipul de activități, numărul de ore și volumul de muncă necesar. Acordul nu necesită o formă scrisă, iar plata prestatorului se va face prin intermediul tichetelor speciale.

Tichetele pentru activități casnice au o valoare nominală de 15 lei și pot fi actualizate anual. Acestea nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru alte achiziții decât cele specifice activităților casnice. Cu o durată zilnică maximă de 12 ore pentru beneficiar și 6 ore pentru furnizorii cu vârsta între 16 și 18 ani, sistemul aduce claritate asupra condițiilor de prestare a serviciilor.

Cum se pot folosi aceste tichete

Beneficiarul casnic poate achiziționa tichetele de activități casnice de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, serviciile poștale sau prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. Costul tipăririi și distribuirii tichetelor este suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Prestatorii care oferă servicii de curățenie au opțiunea de a preschimba tichetele în bani într-un interval de maxim 12 luni de la primire. Contravaloarea este calculată prin multiplicarea numărului de tichete cu valoarea de 15 lei, din care se scade impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale. Obligațiile fiscale sunt gestionate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Asigurarea de sănătate și beneficiile pentru prestatorii casnici

Prestatorii care nu sunt asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate pot dobândi calitatea de asigurat fără plata contribuției. Pentru a menține această calitate, preschimbarea în bani a cel puțin 85 de tichete de activități casnice lunar este necesară. Acest sistem permite prestatorilor să beneficieze de asigurare de sănătate și de pachetul de servicii medicale de bază.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
bani pensii pilonul 2 jpeg
hotel belona in 1934 jpg
image png
hemp 8420408 1280 jpg
alimentatie sanatoasa jpeg
nea gica de 102 ani jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
minivacanta jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net