Cum îi evaluează pe jandarmi „măcelarul” românilor din Piața Victoriei: Modul în care „execută ceea ce trebuie executat”
Colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, „măcelarul” românilor din Piața Victoriei, a ajuns să conducă trupele speciale din cadrul Jandarmeriei române câștigându-le încrederea tuturor miniștrilor care s-au perindat pe la Interne în ultimii 8 ani.
Paraschiv, cel care a coordonat din teren acțiunile trupelor speciale ale Jandarmeriei îndreptate împotriva manifestanților pașnici din timpul protestelor din 10 august are un doctorat și a publicat mai multe lucrări științifice pe tema pregătirii trupelor de intervenție. Într-un articol publicat în Revista Forter, în anul 2011, „măcelarul” le numește „forțe speciale”, exacerbându-le jandarmilor rolul în cadrul structurilor statului, de parcă ar semăna cel puțin cu celebrele „Delta Force”.
Colonelul a explicat în articol modul în care sunt recrutați jandarmii și ce îi motivează în carieră. „Dacă în ceea ce priveşte nevoile elementare fiziologice, de securitate şi protecţie, de apartenenţă la grup sau de individualizare, stimă şi recunoaştere, luptătorul din cadrul Forţelor Speciale nu se diferenţiază de angajatul public-privat obişnuit, diferenţa majoră care îl va delimita de ultimul va consta în nevoia permanentă de autorealizare”, scrie „măcelarul” Cătălin-Răzvan Paraschiv. Nu se precizează cum este măsurată această nevoie de autorealizare, dar valoarea şi eficacitatea luptătorilor Forţelor Speciale vor fi raportate la nevoile sociale de supravieţuire, libertate şi democraţie”. În timpul represiunii din 10 august, jandarmii nu au mai ținut, însă, cont, de valorile democrației, una dintre ele fiind dreptul de a protesta pașnic!
Cum a răspuns «măcelarul» violenţelor din piaţă: «Mi-ai omorât jandarmi, de-aia. P... mă-tii de nenorocit!» Răspunsul lui poate fi urmărit de la minutul 6.40
„Măcelarul” Paraschiv a explicat, în schimb, care sunt metodologiile de evaluare a pregătirii personalului destinat misiunilor speciale. „ Obiectul sistemului de evaluare va consta în aprecierile asupra performanței (modul în care se execută ceea ce trebuie executat) şi potenţialului (modul în care este posibil să se execute ceea ce trebuie executat) luptătorilor destinaţi să execute misiuni speciale, înţelese ca aspecte definitorii ale activităţii acestora, în evaluarea performanţei se vor elimina rigidităţile consemnării unor rezultate periodice şi se va accentua metoda comparativă a rezultatelor cu standardele de pregătire specializată, în cadrul unui proces constant de planificare, monitorizare şi îndeplinire a obiectivelor principale individuale şi organizaţionale de performanţă.” Prin modul „în care se execută ceea ce trebuie executat” înțelegem că jandarmii care i-au îndeplinit cel mai bine ordinele în data de 10 august vor fi și cei mai apreciați.
Reporterii click.ro au discutat și cu un psiholog, sunt protecția anonimatului, pentru a afla dacă jandarmii au fost lăsați cărați de val sau au știut exact ceea ce au de făcut. „Omul a acționat la ordin, iar ordinul a venit de deasupra lui. Ordinul de folosire a forței e ordin dat direct de ministru. Responsabil de represiunea violentă e ministrul de interne care, după informarea operativă, a ordonat jandarmeriei să se pună în dispozitiv de luptă ofensiv, nu doar defensiv. Lacrimogenele, armele, tunurile cu apă sunt mijloace ofensive de dispersare. << Mai bine să plângă mama ta decât să plângă mama ta >>, e motto-ul forțelor speciale. Jandarmii care au intervenit în Piață nu erau niște racheți. Au știut foarte bine ce fac și au procedat așa ca mijloc ca să înăbușe orice alte proteste pentru zilele care veneau. Nu a fost accident că jurnaliștii au fost agresați. Totul a fost premeditat și nimic din ce ai văzut nu a fost neglijență”, ne-a spus psihologul.