Cum își vor primi oamenii banii înapoi pe facturile calculate greșit. Ministrul Energiei explică

18 ianuarie 2022

Guvernul va obliga furnizorii de energie electric─â ┼či gaze naturale s─â refac─â cele peste un milion de facturi calculate gre╚Öit ╚Öi transmise c─âtre consumatorii casnici.

virgil popescu jpg
Ministrul Energiei a explicat cum vor fi returna╚Ťi banii din facturile gre╚Öite

Miercuri, Guvernul va adopta un proiect de ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â prin care se va introduce obligativitatea refacerii facturilor calculate gre╚Öit, neperceperea de penalit─â╚Ťi ╚Öi interzicerea debran╚Ö─ârii de la energia electric─â ╚Öi gaze. Anun╚Ťul a fost f─âcut mar╚Ťi de Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Sunt vizate peste un milion de facturi greșite, care le-au ridicat tensiunea multor români în ultimele zile.

"Este un proiect de ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â ini╚Ťiat de Ministerul Muncii, prin care se fac modific─âri la procedura de decontare a facturilor compensate ╚Öi acolo vrem s─â introducem m├óine ├«n ╚Öedin╚Ťa de Guvern obligativitatea refacerii facturilor ├«ntocmite intr-un mod eronat, neperceperea de penalit─â╚Ťi ╚Öi interzicerea debran╚Ö─ârii", a declarat mar╚Ťi ministrul Virgil Popescu.

Cum își vor primi românii banii înapoi?

Ministrul Energie a explicat procedura prin care p─âgubi╚Ťii vor primi banii ├«napoi. Potrivit datelor de la ANPC, ar fi vorba despre un milion ÔÇô un milion ╚Öi jum─âtate de facturi ├«ntocmite gre╚Öit.

Prin cerere la furnizor, ar trebui ca persoanele a căror factură a fost încărcată să primească banii înapoi în termen de cinci zile, dacă suma este mai mare de 100 de lei. În cazul în care suma est emai mică de 100 de lei, aceasta se reduce din factură.

"├Än mod normal, c├ónd se storneaz─â facturile, este clar c─â s-a dat o sum─â ├«n avans ╚Öi depinde ╚Öi c├ót de mare este acea sum─â fa╚Ť─â de factura care va fi recalculat─â, dar prin cerere la furnizor ar trebui ca ├«n termen de 5 zile s─â primeasc─â banii ├«napoi dac─â suma este mai mare de 100 de lei, a╚Öa cum ne-a spus ANRE ├«n procedur─â, ╚Öi dac─â este sub 100 de lei se reduce din factur─â. Dar dac─â sunt aproximative sumele, vine urm─âtoarea factur─â ╚Öi se regleaz─â", a explicat ministrul.

Cum influen╚Ťeaz─â deciziile Coali╚Ťiei suma de plat─â la gaze ╚Öi la energia electric─â

Premierul Nicolae Ciuc─â a anun╚Ťat luni sear─â c─â s-a ajuns la un consens ├«n Coali╚Ťie, iar Guvernul va da o ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â prin care va plafona din nou pre╚Ťul la electricitate ╚Öi gaze. Ministrul Energiei a explicat cum se vor reflecta aceste decizii ├«n facurile rom├ónilor.

"Lucrurile sunt foarte simple ├«n urma procedurii decise asear─â. Practic, niciun rom├ón nu va pl─âti mai mult de 80 de bani pe kilowat, dac─â va consuma mai mult de 500 de kw, c─â s-a m─ârit plaja de consum de la 300 kw la 500 de kw. Cei care consum─â p├ón─â ├«n 500 de kilowa╚Ťi vor pl─âti fix 68 de bani pe kilowatt.

La gaze naturale vorbim de 31 de bani la gaze naturale, dac─â consum─â peste 1500 ├«n cele 5 luni de zile, deci vorbim ╚Öi de o cre╚Ötere a consumului inclusiv la gaze naturale de la 1000 de metri cubi la 1500 de metri cubi, ╚Öi ajunge la cei care consum─â ├«n aceast─â plaj─â la 22 de bani pe kilowat. Deci vorbim de redcuceri sim╚Ťitoare", a declarat Virgil Popescu.

1 johnny depp amber heard jpg jpeg
survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ispita bianca pop beata crita sparg restaurantul 463978 webp
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
oameni cu masti de protectie pe strada
FotoJet (2) jpg
FotoJet (1) jpg
evoli boala tigari electronice jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ion tiriac jpg