Cum își vor primi oamenii banii înapoi pe facturile calculate greșit. Ministrul Energiei explică

Guvernul va obliga furnizorii de energie electrică şi gaze naturale să refacă cele peste un milion de facturi calculate greșit și transmise către consumatorii casnici.

Ministrul Energiei a explicat cum vor fi returnați banii din facturile greșite
Ministrul Energiei a explicat cum vor fi returnați banii din facturile greșite

Miercuri, Guvernul va adopta un proiect de ordonanță de urgență prin care se va introduce obligativitatea refacerii facturilor calculate greșit, neperceperea de penalități și interzicerea debranșării de la energia electrică și gaze. Anunțul a fost făcut marți de Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Sunt vizate peste un milion de facturi greșite, care le-au ridicat tensiunea multor români în ultimele zile.

"Este un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Muncii, prin care se fac modificări la procedura de decontare a facturilor compensate și acolo vrem să introducem mâine în ședința de Guvern obligativitatea refacerii facturilor întocmite intr-un mod eronat, neperceperea de penalități și interzicerea debranșării", a declarat marți ministrul Virgil Popescu.

Cum își vor primi românii banii înapoi?

Ministrul Energie a explicat procedura prin care păgubiții vor primi banii înapoi. Potrivit datelor de la ANPC, ar fi vorba despre un milion – un milion și jumătate de facturi întocmite greșit.

Prin cerere la furnizor, ar trebui ca persoanele a căror factură a fost încărcată să primească banii înapoi în termen de cinci zile, dacă suma este mai mare de 100 de lei. În cazul în care suma est emai mică de 100 de lei, aceasta se reduce din factură.

"În mod normal, când se stornează facturile, este clar că s-a dat o sumă în avans și depinde și cât de mare este acea sumă față de factura care va fi recalculată, dar prin cerere la furnizor ar trebui ca în termen de 5 zile să primească banii înapoi dacă suma este mai mare de 100 de lei, așa cum ne-a spus ANRE în procedură, și dacă este sub 100 de lei se reduce din factură. Dar dacă sunt aproximative sumele, vine următoarea factură și se reglează", a explicat ministrul.

Cum influențează deciziile Coaliției suma de plată la gaze și la energia electrică

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că s-a ajuns la un consens în Coaliție, iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care va plafona din nou prețul la electricitate și gaze. Ministrul Energiei a explicat cum se vor reflecta aceste decizii în facurile românilor.

"Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii decise aseară. Practic, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kilowat, dacă va consuma mai mult de 500 de kw, că s-a mărit plaja de consum de la 300 kw la 500 de kw. Cei care consumă până în 500 de kilowați vor plăti fix 68 de bani pe kilowatt.

La gaze naturale vorbim de 31 de bani la gaze naturale, dacă consumă peste 1500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim și de o creștere a consumului inclusiv la gaze naturale de la 1000 de metri cubi la 1500 de metri cubi, și ajunge la cei care consumă în această plajă la 22 de bani pe kilowat. Deci vorbim de redcuceri simțitoare", a declarat Virgil Popescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net