Cum îţi muţi pensia privată la stat

Ultima actualizare:

    Cei interesaţi să se mute  de la Pilonul II la Pilonul I  vor trebui să depună o cerere  la administratorul fondului  la care au aderat
Cei interesaţi să se mute de la Pilonul II la Pilonul I vor trebui să depună o cerere la administratorul fondului la care au aderat

Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. Asta a anunţat pe 18 decembrie 2018 Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe. Între timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus în dezbatere norma care va putea face posibil acest lucru, iar din primăvară sunt şanse mari ca transferul să aibă loc.

De 11 ani, avem posibilitatea să cotizăm la fondul privat de pensii obligatorii. Asta înseamnă că o parte din contribuţia salarială merge la fondul pe care l-am ales să ne administreze banii pentru bătrâneţe, iar o alta la bugetul de stat. Vorbim despre 3,5%, respectiv 7%. Spre deosebire de sistemul de stat care strânge contribuţiile angajaţilor şi le virează actualilor pensionari lună de lună, Pilonul II funcţionează ca un depozit bancar. Adică banii strânşi ”la puşculiţă” au dobândă, numită randament, care trece de 8% pe an în medie. Un salariat care are o leafă medie a reuşit ca în zece ani să acumuleze în cont mai bine de 25.000 de lei. 

Cotizantul va depune o cerere

Dar iată că el va putea să renunţe la Pilonul II şi să cotizeze doar la Pilonul I. Asta se va face pe baza unei cereri depusă la administratorul de fond, dacă a cotizat cel puţin cinci ani. Începând din luna respectivă, întreaga contribuţie de pensie, 10,5%, îi va fi virată către sistemul public de pensii. De reţinut este faptul că banii strânşi în cont până la data transferului nu vor ajunge pe mâna statului, ci vor rămâne în propriul său cont, fiind un bun privat. 

17 persoane s-au arătat interesate

Oficiali de la ASF au precizat pentru Click! faptul că 17 persoane au sunat la instituţie ca să afle mai multe amănunte despre transfer. Şi la Casa Naţională de Pensii Publice au fost doi curioşi, chiar ieri. Peste 7 milioane de români au bani strânşi la Pilonul II, unde s-au acumulat mai bine de 10 miliarde de euro. Dintre aceştia, 5,8 milioane au posibilitatea să-şi transfere în sistemul public de pensii contribuţiile de la Pilonul II, pentru că au 5 ani de cotizare. Banii lor reprezintă peste 95% din activele nete ale întregului sistem de pensii private.

Banii strânşi vor rămâne în cont 

El va  putea să scoată întreaga sumă când va împlini vârsta standard de pensionare, 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Deocamdată, nu se poate face transferul de la Pilonul II la Pilonul I. Acest lucru va fi posibil după ce norma privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat va trece de consiliul ASF. În acest moment se află în dezbatere publică până pe 18 februarie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net