Cum ne afectează ieşirea Greciei din zona euro. Avantajele şi dezavantajele românilor
Grecia şi creditorii occidentali nu reuşesc să se pună de acord asupra planului de măsuri pe care guvernul de la Atena să fie nevoită să le ia pentru aprobarea unui noi tranşe de bani. Dacă Grecia intră în incapacitate de plată şi vor trece din nou la drahmă poate avea o serie de efecte asupra ţărilor europene. Atât pozitive cât şi negative.
Ieşirea Greciei din zona euro, va afecta în primul rând sectorul bancar. Oficialii BNR anunţă însă că sunt pregătiţi, iar eventuala retragere de pe piaţă a băncilor elene, sau micşorarea capitalului pot fi gestionate de Banca Naţională. Firmele cu capital grecesc vor fi şi ele afectate de acest "Grexit" (termen generic pentru această ieşire n.r.), dar se pare că vor exista şi unele avantaje. Concediile se vor ieftini şi importurile de masline, ulei şi citrice se vor face şi ele la un preţ mai mic.
Cel mai amplu plan de reacție a fost făcut la BNR. "Cu Grecia, da. Este un pericol mare. Sperăm să nu se întâmple, eu nu cred că se va întâmplă dar riscul există și că orice instituție serioasă ne pregătim să gestionăm orice tip de risc. Avem instrumentele necesare cum v-am spus, ele sunt funcționale", afirmă Mugur Isărescu în ianuarie. Instrumentele de care vorbește Guvernatorul ar fi rată dobânzii de referință, care prin scăderea până la zero, poate ieftini finanțarea și poate aduce bani pe piață, în cazuri extreme. Prin vânzarea de valută din rezervă, cursul s-ar putea echilibra, evident după ce o perioadă scurtă ar ajunge la valori amețitoare.Cele patru bănci grecești de la noi au peste 7.000 de angajați și 500 de sucursale. În total, pentru cele aproape 6 mii de companii elene de la noi lucrează, potrivit Registrului Comerțului, peste 30 de mii de angajați. "Doar 1% din exporturile românești merg către Grecia. Pe de altă parte, sunt destul de multe firme cu capital grecesc care își desfășoară activitatea în România și nu avem date că să cunoaștem care este dependența lor de finanțare din partea companiilor mamă", explică Ciprian Dascălu, analist ING pentru stirileprotv.ro