Cum plătim taxele ca să stăm liniştiţi tot anul. Metoda de plată la care apelează majoritatea românilor

Ultima actualizare:

Românii şi-au făcut un obicei de a-şi plăti taxele în primele zile ale anului. Pensionarii, în special, vor să se ştie cu dările plătite, apoi să stea liniştiţi tot anul. Cei mai mulţi contribuabili preferă chiar şi în 2023 să se prezinte fizic la funcţionar şi să plătească banii din mână. În felul acesta ei ştiu sigur că banii ajung la instituţiile statului şi scapă de o grijă.

Românii vor să plătească taxele cu banii jos
Românii vor să plătească taxele cu banii jos

Chiar dacă sunt încă mulţi români care nu s-au obişnuit să plătească taxele online, ar trebui să ştie că această manieră de plată este mult mai uşoară. Nu e nevoie să bată drumul până la ghişeu, apoi să stea cu orele în picioare la coadă. 

Citește și: Guvernul a pregătit setul de impozite „Taxă pe distracție”, de la 1 august

Aşadar, se pot plăti impozitele şi taxele locale, atât fizic, la ghişee, cât şi online prin intermediul ghiseul.ro. Chiar dacă prima zi a venit cu cozile deja obişnuite, autorităţile speră ca oamenii să nu se mai înghesuie la ghişee şi să îşi facă plăţile şi online.

Multe primării au dezvoltat aplicaţii prin care se pot plăti toate taxele şi impozitele, inclusiv cele pentru locurile de parcare. Acestea pot fi accesate de pe calculatorul de acasă sau de pe telefon. Plăţile se pot face, de asemenea, şi la automatele instalate pe stradă sau în magazine. 

Pentru a putea plăti online, este nevoie de un cont pe ghiseul.ro

Sunt două metode prin care puteţi obţine datele de logare pentru ghișeul.ro:

Primăria unde aveţi obligaţii de plată vă poate genera datele de logare în urma unei solicitări făcute de dvs. în acest sens. Puteţi solicita date de acces (utilizator şi parolă) de la instituţia publică la care aveţi obligaţii de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare. Datele de contact ale Instituţiei publice le puteţi accesa printr-un clic pe denumirea instituţiei în Secţiunea Instituţii înrolate.

Metoda online de obţinere a datelor de logare. Accesaţi secţiunea “SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagină ghiseul.ro şi parcurgeţi etapele: “Verificare CNP”- “Validare card”- “Trimitere e-mail cu datele de logare”.

image

În cazul în care deţineţi bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, oricare dintre acestea vă poate pune la dispoziţie datele de acces în Ghişeul.ro.

Odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare.

Foarte important! Orice persoană fizică trebuie să ştie că este permisă şi plata parţială. Deşi statul oferă o reducere de 10 la sută pentru cei care fac plăţi în avans pentru tot anul. Această reducere este valabilă până în luna martie. 

Pentru plata parţială, paşii sunt următorii

Selectaţi câmpul cu suma din dreptul taxei şi modificaţi cuantumul, iar în cazul în care nu doriţi să achitaţi deloc o anumită taxă puteţi să inseraţi 0 în câmpul cu suma din dreptul ei. 

Atenţie! Există situaţii în care instituţia beneficiară nu permite plata parţială. De asemenea în cazul în care există amenzi în debit plata care se efectuează pentru un anumit tip de impozit v-a stinge cu prioritate obligaţiile de plată provenite din amenzi.

Din această cauză o serie de primării nu permit plata parţială când există amenzi neachitate. 

De aceea este bine să contactaţi instituţiile publice respective pentru eventuale clarificări. Mai multe informaţii puteţi obţine de la Serviciul Suport Ghişeul.ro. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

image
image
image
image
image
image
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net