Cum s-a făcut curățenie în București cu 5 ore înainte de furtună
Alertă în București, unde a fost anunțată o furtună puternică în această seară. ”Pregătirile” sunt în toi, iar reporterul Click! a participat în această dimineață la curățenia care s-a făcut prin parcuri
Meseria este brățară de aur așa că reporterul Click a decis să își încerce forțele o zi pe post de măturător. Pentru a căpăta experiență, ucenicul a fost trimis la strâns frunze și la măturat alei în parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 al Capitalei, împreună cu alt veteran. Vestea rea este că acum sunt în alertă pentru că este Cod Galben de furtună în București de la ora 18.00 și sunt convocat pe post de apt combatant.
Pentru a ști abc-ul meseriei, am primit pentru început un vechi și bătrân târn și am luat în primire o alee din parc.”Nu așa, parcă dai cu măciuca! Uite așa se mătură, dai la stânga, apoi la dreapta și apoi în răspăr”, ne explică Constantin Stoica. După ce am strâns vre-o oră frunze, am zis că este momentul de o pauză. Nici pomeneală, oaza de verdeață este mare iar frunzele cad ale naibii de parcă cineva ar scutura pomii special să ne pună pe noi la muncă.
”Acum cred că ești pregătit să lucrezi cu tehnica de vârf”, ne spune colegul și descoperim uneltele măturătorului 2017: aspiratoarele de praf și măturile mecanice.
O testăm pe fiecare preț de câteva ore, timp în care suntem dădăciți ca la școală.”Fiecare din aceste scule are productivitate cât 10 măturători. Are două viteze, iepure, adică tare, sau broască ceea ce înseamnă mai încet”, ne instruiește colegul nostru de echipă.
”Zici că lucrezi la spații verzi de când lumea, boss. Ești măturător SF”ne felicită colegul. ”Acum suntem și noi moderni. Nu mai facem praf, zgomotul a dispărut, ne privește lumea altfel. Totul este electronic și ne respectă chiar și copiii. Vine lumea și ne cere să se pozeze cu utilajele noastre, suntem vedete”, zice Drăgoi.
Pentru că la un moment dat este nevoie de forțe proaspete la tuns iarbă suntem transferați fără multă vorbă. Ne așteptam să primim o coasă și deja panica despre rănile provocate de lamă ne aduceau în minte tot felul de spitale și pansamente. Mare ne-a fost surprinderea când apar două tractorașe. Unul îl primim noi iar pe celălalt îl conduce Marian a lu Drăgoi.”Astea sunt sculele pe care le folosim noi la tuns iarbă. Unul prinde 25 de km la oră, celălalt 35 de km la oră. Totul este electronic. Mergi în cercuri din ce în ce mai mari. Ai grijă să nu te răstorni”, râde Marian.
Și așa a decurs programul reporterului Click, devenit măturător SF. Vestea proastă este că în momentul în care ieșeam pe poartă, fericiți de experiență am primit o veste proastă: ”este anunțată furtună așa că s-ar putea să fie chemată toată lumea de acasă”. Mi-am dat demisia imediat