Cum să alegi cei mai dulci și zemoși pepeni. Sfaturi de la producătorii din Călărași

Ultima actualizare:

    Nimic nu se compară cu o felie de pepene în zilele cu arşiţă
Nimic nu se compară cu o felie de pepene în zilele cu arşiţă

Deşi ploile din iunie şi canicula din iulie le-au dat planurile peste cap, producătorii de pepeni din judeţul Călăraşi se laudă cu marfă excelentă. Lubeniţele cultivate la Brâncoveni, în comuna Dragalina, se vând ca pâinea caldă. Sunt dulci şi zemoase, gata să ne răcorească în aceste zile toride. Georgeta Achim şi soţul ei ne dau câteva ponturi.

„E unul dintre cele mai bune soiuri pe care le cultivăm. Nici nu e nevoie să le facem dop, pentru că sunt sigură de calitatea lor”, se laudă Georgeta Achim, în vârstă de 51 de ani. Ea ştie toate secretele cultivării şi creşterii pepenilor, iar clienţii fideli o găsesc an de an în piaţa Orizont din Călăraşi.Într-un an bun, Georgeta Achim şi soţul ei, care se ocupă de agricultură din 1993, scot la vânzare aproximativ 50 de tone de pepeni, de pe cele două hectare pe care le cultivă. În acest an, producţia a fost însă mai mică, din cauza ploilor. 

„Recolta a fost afectată de vremea nefavorabilă. Ploile vin cu multe boli pentru plante, iar noi trebuie să ne adaptăm. Aşa e în agricultură - loterie. Nu ştii ce te aşteaptă”, explică Nelu Achim.Din iunie şi până la 1 septembrie, în fiecare an, familia Achim vinde pepeni. Afacerea este una profitabilă, deşi costurile sunt ridicate. La tarabă vinde Georgeta, iar marfa este păzită în timpul nopţii de un om de încredere. Costurile ajung şi la 2.000 de lei pe lună, inclusiv închirierea spaţiului pentru comercializare. „Este muncă multă, dar ne-am obişnuit. Când am decis să intrăm în agricultură, în urmă cu 28 de ani, am ştiut ce ne aşteaptă. Nimic nu se face cât ai clipi, mai ales munca la câmp. Este dificil, dar avem experienţă. Nouă chiar ne place ceea ce facem”, explică fermierii pentru adevărul.ro.


    Georgeta Achim, în Piaţa Orizont din CălăraşiFoto: Adevărul
Georgeta Achim, în Piaţa Orizont din CălăraşiFoto: Adevărul

Sfaturi pentru a alege cei mai buni pepeni

Pentru a şti ce fel de pepene să alegem, cei doi producători din Călăraşi ne oferă câteva sfaturi. ”Coaja trebuie să fie lucioasă. Forma regulată înseamnă că e miezul plin, formele neregulate înseamnă că s-ar putea ca pepenii să fie seci în interior. Să nu uitam de greutate. Dacă e mare, dar uşor, nu e bine: a trecut mult timp de când a fost cules şi nu e proaspăt”, arată Georgeta Achim.O pată galbenă pe coajă denotă faptul că pepenele a stat suficient timp pe pământ ca să se coacă, iar codiţa ar trebui să fie uscată, de culoare maronie. Dacă e verde înseamnă din nou că a fost cules prea repede şi şansele să fie necopt sunt mari. După probele vizuale, cei mai mulţi apelează la testul sunetului. Dacă sună a gol, cu un fel de ecou, şansele să fie copt sunt mari.


    Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Două soiuri căutate: Sorento şi Pata Negra

Soiurile pe care soţii Achim le cultivă în satul Brâncoveni sunt Mirssini Sorento şi Pata Negra, la pepenii verzi, Chihlimbar - la cei galbeni. „Soiul Sorento este numărul 1 în România, face parte din categoria pepenilor timpurii, care combină calitatea excelentă a fructelor cu producţia mare la hectar. Ca şi aspect exterior, are dungi de culoare verde închis. Coaja este subţire, iar miezul dulce este atrăgător, colorat în roşu închis, şi se topeşte în gură. La maturitate, cel mai mare pepene ajunge la 18-20 de kilograme. La soiul Pata Negra, pepenii sunt de forma sferică, având culoarea verde foarte închis. Greutatea medie este de 6-8 kilograme. Pulpa este de culoare roşu intens, crocantă şi foarte dulce. Sâmburii sunt puţini şi au dimensiuni mici”, detaliază Georgeta Achim.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net