Cum să pui repartitoarele ca să ai întreţinerea mică la iarnă

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dacă plăteşti agentul termic în sistem pauşal, este cazul să te gândeşti serios la montarea repartitoarelor de căldură pentru a face economie la factura de întreţinere care va veni la iarnă. Specialiştii Elsaco Brunata, firmă specializată şi autorizată care se ocupă cu vânzarea şi montarea repartitoarelor de costuri, ne spun tot ce trebuie să ştim despre montarea şi utilizarea corectă a acestor dispozitive.

Repartitoarele reprezintă dispozitive electronice ce cuantifică numărul de unităţi de temperatură care trec printr-un calorifer.Repartitoarele sunt de două tipuri: cele care ţin cont de temperatura exterioară (cea înregistrată în cameră) şi cele care ţin cont de temperatura caloriferului. Majoritatea modelelor de repartitoare sunt preprogramabile şi au în componenţă un display digital unde se afişează consumul instantaneu şi precedent.  Exploatarea repartitoarelor de costuri se poate realiza numai de către persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Îţi pui repartitoare dacă vor şi veciniiDacă minimum 80% din locatarii unui imobil, care locuiesc în apartamente racordate la sistemul centralizat de căldură, doresc contorizarea agentului termic, asociaţia de proprietari încheie un contract de prestări servicii cu o firmă specializată şi autorizată care va monta repartitoarele. Ulterior, fiecare proprietar va trebui să încheie un contract de montare şi de vânzare - cumpărare a repartitoarelor. Practic, omul va trebui să plătească robineţii termostatici, repartitoarele şi mâna de lucru pentru fiecare calorifer în parte.Sunt contorizat! De ce plătesc mai mult?Mulţi nu folosesc repartitoarele corespunzător. Oamenii nu închid termostatul când deschid geamurile, lipesc obiecte de mobilier lângă calorifer, usucă haine pe el, lasă termostatul setat pe temperatura maximă. Există situaţii când se închide robinetul unui calorifer aflat într-o cameră nefolosită în ideea în care factura va fi mai mică. Numai că, respectiva cameră poate avea un perete comun cu un apartament încălzit. În acel moment, căldura din vecini pătrunde în camera neîncălzită, temperatura de aici creşte puţin, iar repartitorul înregistrează. Sunt şi repartitoare care înregistrează căldura degajată de calorifer. Cu cât caloriferul e mai mare, cu atât costurile vor fi mai mari. Trebuie ştiut faptul că blocul în care locuieşti are la subsol un repartitor martor care înregistrează consumul total de agent termic al imobilului. Factura la căldură indică un consum mai mare din cauza pierderilor care se produc. Rezultatul? Fiecare familie e obligată să plătească o cotă parte din aceste pierderi.


    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Învaţă să le foloseşti corect!

Dacă ai montate repartitoare de căldură, trebuie să respecţi nişte reguli pentru a nu-ţi încărca foarte mult factura la iarnă. Uite cum să procedezi!Aeriseşte corect!Închide robineţii termostatici înainte de a deschide ferestrele. 10-15 minute sunt suficiente pentru ca aerul proaspăt să intre în apartament fără a risipi căldura din camere. În tot acest timp, robinetul se va regla pe poziţia antiîngheţ, după care se va reveni la starea iniţială.  Reglează diferenţiat temperaturaRedu temperatura caloriferului înainte de a pleca de acasă.  Important:  nu lăsa camerele să se răcească complet pentru că energia pentru reîncălzire îţi va umfla factura.Nu acoperi caloriferulAsigură-te că în faţa caloriferelor nu există draperii groase sau mobilă.  În cazul în care ai piese de mobilier aşezate în faţa caloriferului, păstrează o distanţă de 30 cm.Curăţă caloriferulPentru a te asigura că energia e folosită eficient şi economic, curăţă şi aeriseşte regulat caloriferele.Protejează repartitorulProtejează repartitoarele împotriva deteriorării şi a pătrunderii lichidelor în interior (în special repartitoarele montate în baie). Consultă un specialist pentru a vedea dacă nu este oportună montarea unor sisteme pentru echilibrarea instalaţiilor de încălzire. Astfel, calitatea distribuţiei agentului termic în clădire va creşte şi vei înregistra chiar şi o scădere a cantităţii de energie consumată.

Dispare sistemul de plată tip pauşal

Pe 4 august a intrat în vigoare legea 121/2014 privind eficienţa energetică. Potrivit acesteia, până la data de 31 decembrie 2016 toate apartamentele racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică trebuie să fie dotate cu repartitoare de căldură şi apometre. Practic, locatarii vor fi obligaţi să monteze aceste dispozitive fie în propriile locuinţe fie pe scara blocului, în dreptul apartamentelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net