Regele considerat un geniu militar care umilit armata rusă și a trăit în Moldova. A fost supranumit „Alexandru Macedon al Nordului” și a avut parte de un sfârșit misterios

De-a lungul istoriei au existat nenumărați comandanți militari care au rămas în istorie pentru reușitele lor. De la Cezar și până la Napoleon, astfel de personalități sunt faimoase chiar și în ziua de astăzi, iar nenumărați oameni sunt fascinați de cariera și de viața acestora. În același timp, alte personalități istorice au fost uitate complet, deși au povești la fel de fascinante.

Carol al XII-lea a fost unul dintre cei mai faimoși regi suedezi
Carol al XII-lea a fost unul dintre cei mai faimoși regi suedezi

În ziua de astăzi, fiecare dintre noi va recunoaște numele lui Napoleon Bonaparte. Mai mult decât atât, chiar și cei dintre noi care nu suntem deloc pasionați de istorie vom putea spune câteva cuvinte despre viața acestuia și motivul pentru care este la fel de faimos și în ziua de astăzi. În același timp, doar foarte puțini oameni își amintesc astăzi de Carol al XII-lea, regele Suediei.

La numai 15 ani, el moștenea o țară care era una dintre puterile incontestabile din Europa și întreaga lume. Iar peste puțin timp, când avea doar 18 ani, Carol, născut pe 17 iunie 1682, reușea victorii militare impresionante.

A fost unul dintre cei mai faimoși regi ai Suediei

La acea vreme, Suedia controla teritorii vaste din Scandinavia, zona baltică cât și din Germania. Carol fusese educat de cei mai buni tutori ai vremii, încă de la o vârstă fragedă. La 14 ani, deja era un călăreț desăvârșit iar în 1697 urcă pe tronul țării.

La numai un an de la acest moment, datorită maturității sale, Parlamentul suedez îl declară major, iar din acest moment Carol începe să se ocupe de modernizarea rapidă a Suediei. Prima sa provocare majoră vine în anul 1700, când, potrivit historia.ro, Rusia, Danemarca-Norvegia și Polonia-Saxonia formează o coaliție împotriva acestuia.

Cu toate acestea, Carol înfrânge rapid Danemarca iar apoi zdrobește armata rusă a lui Petru cel Mare, iar în anii următori înfrânge și formidabila armată poloneză.

A avut parte de o moarte misterioasă

După aceste războaie, Carol decide să îl înfrângă definitiv pe Petru cel Mare, motiv pentru care invadează Rusia. Din păcate pentru suveranul suedez, această campanie ia o întorsătură proastă, iar în 1709 armata sa este înfrântă iar Carol fuge în Imperiul Otoman.

El se stabilește la Bender, în actuala Republica Moldova și încearcă să îl convingă pe sultan să pornească un război împotriva Rusiei. În cele din urmă, el reușește să dobândească îndeajuns de mult suport pentru o campanie în Norvegia, însă moare în anul 1718, în timpul luptelor. Nici chiar astăzi nu se știe precis dacă moartea sa a fost una accidentală, sau dacă a fost vorba despre un complot intern.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gradinarit, foto shutterstock jpg
pepeni pexels jpg
test jpg
lapte bivolita adobestock jpg
concedieri, foto shutterstock jpg
Scorțișoara FOTO Shutterstock
Cartierul Balta Albă- Titan
cartofi gradina adobestock jpg
image
actualitate.net