Cum să-ţi fereşti copilul de pericolele de pe net

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pentru copii, perioada vacanţei mari înseamnă zile de huzureală, fără lecţii, fără teme şi cu cât mai mult timp petrecut pe reţelele de socializare. Iată o imagine care l-ar speria şi pe cel mai permisiv părinte. Citeşte mai multe în revista Click! Sănătate din iulie.

Toate datele statistice din lume conduc spre aceeaşi concluzie: copiii care petrec timpul liber pe reţelele de socializare riscă să aibă probleme de personalitate şi de socializare. Paradoxal, pilonul pe care este construit Facebook-ul este socializarea.

Dezvoltatorii reţelei ne-au pus cu încredere la dispoziţie un loc virtual în care să facem schimb cu prietenii noştri de opinii, păreri, imagini, declaraţii....

Un adevărat portal de comunicare, corect? Greşit! Socializarea de pe Facebook  nu impune aceleaşi reguli de de comunicare ca în viaţa reală.

Copiii "crescuţi" în legea Facebook nu vor avea pregătirea necesară pentru socializarea în viaţa reală. Pe Facebook, eşti mai dezinhibat, mai puţin ruşinat de faptele tale şi de judecăţile tale. Din contră, te  încântă şi te impulsionează că există cineva dincolo de monitor care îţi citeşte părerile, plângerile, nemulţumirile. Situaţie pe care n-o întâlnim în viaţa de zi cu zi.

Scad abilităţile de comunicare în lumea «reală»

Cum ar fi să ne trezim la fiecare jumătate de oră exprimându-ne liber către sute de persoane ceea ce simţim ori ne dorim? Ori să ne anunţăm toţi prietenii, colegii sau vecinii de fiecare dată când vrem să ieşim în oraş? "Facebook nu necesită aceleaşi aptitudini sociale pe care ni le cere viaţa reală.

Mai citeşte în revista Click!  Sănătate din iulie: Goji, quinoa – superalimente  ori bine promovate? Căldura poate modifica unele  tratamente Machiaj impecabil, chiar şi pe caniculă

simeon stalpnicul png

În plus, ne va deteriora abilitatea de comunicare şi de dezvoltare a relaţiilor de prietenie", susţine Susan Adele Greenfield, cercetător în neuroştiinţe la Colegiul Lincoln, Oxford.

Aceasta susţine şi că, în timp, creierul unui copil dependent de reţelele de socializare se va modifica, dezvoltându-şi anumite regiuni necesare pentru falsa comunicare de pe Facebook, în detrimentul zonelor necesare pentru "supravieţuirea" în lumea reală. Pare plauzibil dacă ne gândim la studiile care au arătat că taximetriştii din Londra au partea creierului responsabilă cu memorarea mult mai mare.

Rezultate mai slabe la şcoală

Facebookul afectează rezultatele la învăţătură. "Studii de specialitate au demonstrat că adolescenţii şi copiii care utilizează frecvent Facebook-ul au rezultate mai slabe la învăţătură, sunt mai bolnăvicioşi şi mai expuşi simptomelor şi afecţiunilor mentale.

Concluziile arată corelarea nu doar cu narcisismul, tulburarea de personalitate antisocială, tulburarea bipolară, tulburarea de personalitate borderline, ci şi cu multe alte boli", subliniază Simina Munteanu, psiholog clinician Mental Health Clinic, din Bucureşti.

În cazul în care copilul tău este dependent de reţelele de socializare, ca părinte trebuie să iei imediat atitudine! Uite ce trebuie să faci!

Dacă mai ţii cont şi de faptul că orele petrecute pe Facebook fură din timpul alocat ieşirilor în oraş ori hobby-urilor mai sănătoase şi mai active, atunci tabloul este complet. Accesul la lumea virtuală trebuie cumva controlat şi limitat, nu? Dar cum?

Fii prietenul lui pe Facebook - Nu-i poţi interzice direct, pentru că te vei izbi de un val de rezistenţă şi rebeliune. Îi poţi cere prietenia pe Facebook, dar ţine minte: reţetele de socializare au atâtea setări încât te poate bloca să-i vezi activitatea.

Stabileşte-i un program - Stabileşte-i o limită de timp pe zi pe care s-o petreacă în faţa calculatorului, pe care i-o reaminteşti frecvent.

Ocupă-i timpul peste vară - În această probelmă, comportă-te ca un părinte, şi mai puţin ca un prieten. Fii ferm şi stabileşte pedepse dacă depăşeşte timpul alocat Facebook-ului. Ocupă-i timpul peste vară. Sunt atâtea cursuri în ţară la diferite cluburi unde-l poţi înscrie.

Găseşte-i un loc de muncă temporar - Poţi adopta metoda vestică: găseşte-i un job peste vară care să-l ţină ocupat şi să-i ofere şi bani de buzunar. Învaţă-l cum să se poarte on line - De asemenea, aşa cum l-ai educat să zică "Bună ziua" sau „Mulţumesc", învaţă-l câteva reguli de bună conduită pe reţelele de socializare:

- nu are voie să adauge poze cu alte persoane fără să le obţină consimţământul;- nu are voie să posteze fraze cu tentă agresivă şi rasistă;- îi este interzis să comenteze negativ şi să ridiculizeze pe cineva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net