Cum se acordă corect primul ajutor
Niciodată să nu mergi pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla”. Trebuie să fii mereu pregătit să iei măsuri în caz de accidente. Vara, pot apărea foarte multe probleme, de la toxiinfecţii alimentare, insolaţie, până la înec. Medicul de urgenţă Viorica Nicolae ne învaţă cum să acţionăm.
Accident vascular cerebral. Căldura poate fi un pericol pentru persoanele cu probleme cardiace. Dacă eşti în preajma cuiva care a făcut accident vascular cerebral, prima măsură este să suni la 112 pentru a cere ajutor. Până vine ambulanţa, du pacientul la umbră şi urmăreşte să poată respira. Pune-l în poziţie laterală de siguranţă, pentru a nu exista riscul să se înece cu propria vomă.Insolaţie. Apare atunci când organismul se supraîncălzeşte şi nu poate să-şi scadă singur temperatura. Persoana afectată are o stare de slăbiciune, durere de cap, greaţă, ameţeală. În cazuri mai grave, apar stări de confuzie şi chiar delir, febră mare, bătăi accelerate ale inimii, vărsături. În acest caz, o primă măsură de ajutor este să muţi pacientul într-un spaţiu răcoros, să-l dezbraci şi să-i laşi corpul expus la aer. Aplică-i pe mâini, picioare, gât sau frunte comprese răcoroase. Dă-i să bea multe lichide în primele două ore, pentru a se rehidrata. Se consideră că s-au consumat suficiente lichide atunci când urina redevine normală la culoare.Înec. Nu te aventura să salvezi pe cineva aflat în pericol de înec dacă tu însuţi nu eşti un bun înotător. Medicul Viorica Nicolae te sfătuieşte să ridici capul victimei deasupra apei (cu mâna ta făcută „guler” pe gâtul ei) şi să-l menţii cât mai drept. E posibil să se fi lovit de stânci şi să-i fie afectată coloana. La mal, dacă respiră, pune-l în poziţie laterală de siguranţă. Dacă nu respiră, se încep manevrele de resuscitare. „Deschide-i gura şi vezi dacă se observă vreun corp străin. Apoi începem compresiile toracice. Se fac 30 de compresii şi 2 ventilaţii, alternativ, dacă sunt doi salvatori. Dacă e doar unul, se fac compresii toracice încontinuu până soseşte ajutor specializat. Compresiile se fac cu o frecvenţă de 100 pe minut, astfel încât toracele să aibă timp să revină la poziţia iniţială. La copii, se începe cu 5 ventilaţii salvatoare, apoi se fac 15 compresii toracice la 2 ventilaţii”, explică medicul.
Toxiinfecţia alimentară. Rişti să te îmbolnăveşti mai uşor în sezonul cald, când alimentele se alterează mai uşor. Afecţiunea se manifestă prin diaree, febră, dureri abdominale şi dureri de cap. Bea mai multe ceaiuri cu efect gastro-protector, antiseptic, antimicrobian, calmant, antiinflamator. Printre acestea, muşeţelul, gălbenelele, menta, roiniţa, sunătoarea.Arsuri solare. Sunt chinuitoare şi chiar periculoase pentru sănătatea pielii. Primul lucru pe care trebuie să-l faci seara, când ajungi în cameră, este un duş cu apă la temperatura corpului, chiar mai răcoroasă. Şterge-te cu un prosop moale, fără să freci. Pe suprafeţele afectate pune comprese cu spirt sau pur şi simplu toarnă spirt în palmă şi aplică pe piele. Chiar dacă pe moment acesta usucă pielea, opreşte arsura. Poţi să te oblojeşti cu miere sau cu iaurt, ambele remedii naturale care repară pielea. Clăteşte, iar la sfârşit, aplică pe tot corpul cea mai grasă cremă pe care o ai. Nu freca, nu masa, deoarece pielea ta prezintă acum nişte băşicuţe foarte mici care se pot rupe, iar procesul de vindecare va fi îngreunat. Mai poţi lua un antiinflamator şi un antialergic.