Cum se pregătesc echipajele canine Salvamont pentru a salva românii din avalanșe

Ultima actualizare:

Echipaje canine specializate în salvări în România din situații dificile pe munte, chiar avalanșe. Pare un scenariu SF în România dar devine realitate. În perioada 4-13 martie, la Cabana Capra Transfăgărășan are loc Stagiul Național de Formare și Reconfirmare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă 

Echipajele canine fac în situații dificile pe munte diferența între viață și moarte. Foto: curier.ro
Echipajele canine fac în situații dificile pe munte diferența între viață și moarte. Foto: curier.ro

Stagiul va avea loc la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1.700 metri. Este organizat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Județean Argeș prin Salvamont Argeș, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență.  

Cum se vor pregăti echipajele canine Salvamont 

“ Pe parcursul a zece zile, unitatea canină trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. 

Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 08-09 februarie, la Cota 2000 Transfăgărășan.  

Într-una din zilele stagiului, unitățile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație”, se arată într-un comunicat al Salvamont Argeș, citat de curier.ro

 Câte echipaje canine Salvamont va avea România 

Pe perioada stagiului vor sosi pentru brevetare sau reconfirmare salvatori montani din județele: Argeș, Alba, Bacău, Caraș, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu și Suceava cu un total de 25 de câini operaționali sau în formare. Salvamont Argeș are doi cursanți în această școală 

“Din păcate, după o perioada fără cazuistică la avalanșă, în ultimele trei sezoane de iarnă au fost înregistrate patru decese la nivel național, în condițiile în care turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zăpadă, actualul sezon fiind încă în curs.  

Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie în permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenție optimă”, au declarat reprezentanții Salvamont conform sursei citată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
autospeciala politie jpg
shutterstock 23084461 barbat calculator computer laptop plata plati online internet comanda comenzi jpeg
hacker freepik jpg
Stockholm și eleganța Nordului jpeg
parc 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net