Ei sunt câinii români care au plecat în misiune de salvare în Albania. Challapa şi Billy caută suprevieţuitorii cutremurului devastator
Challapa şi Billy sunt doi câini utilitari special instruiţi pentru salvarea victimelor dezastrelor. Ei au plecat în Albania, alături de stăpânii lor pentru a căuta supravieţuitorii cutremurului. Alături de stăpânii lor, cei doi au decolat, marţi seara, cu două aeronave Hercules de la Baza aeriană 90 cu destinaţia Tirana.
După cutremur, Albania îşi plânge morţii. 49 la număr. Alte sute de persoane sunt rănite şi câteva sunt date dispărute. Peste tot, imaginile sunt dezolante. Clădiri prăbuşite şi munţi de moloz. Pericole sunt la tot pasul. Chiar şi salvatorii duc o muncă titanică, în condiţii de pericol maxim. Oricând pot devenit victimele unei noi prăbuşiri. Însă nu se pot opri, atât timp cât există şansa să mai fie găsiţi oameni în viaţă. Doi câini din România le vin în ajutor achipelor de salvare. Challapa şi Billy caută oameni printre ruine. Se duc unde simt viaţă şi dau alarma. Percep orice mişcare şi ajutorul lor este de nepreţuit.
Challapa şi Billy caută suprevieţuitorii cutremurului devastator
Cei doi câini, Challapa şi Billy sunt antrenaţi la Clubul Câinilor Utilitari din Capitală (CCU). Ei au plecat încă de marţi seara în Albania, alături de stăpânii lor Vlad Popescu şi Romică Chinţoi, ambii voluntari la clubul bucureştean
Sursa FB Clubul Cainilor Utilitari
Până acum, echipele de intervenţie au reuşit alături de câinii special antrenaţi să recupereze de sub dărâmături mai multe persoane decedate, printre care şi un cuplu, pe care salvatorii i-au găsit îmbrăţişaţi.
“Este o misiune grea pentru noi, fiind practic prima intervenţie reală a clubului în caz de cutremur. De asemenea, au fost numeroase replici care ne-au pus în dificultate, deoarece sunt multe cladiri grav avariate şi care riscă să se prăbuşească în orice moment. Sperăm să se încheie curând căutările şi să ne întoarcem acasă cu bine, atât noi, cât şi căţeii”, a declarat de la faţa locului Vlad Popescu, fondator al Clubului Câinior Utilitari, potrivit news.ro.
“Un câine salvator are eficienţă sporită în detecţia persoanelor surprinse în astfel de situaţii. Acesta se deplasează rapid prin dărâmături şi poate pătrunde în zone periculoase şi spaţii înguste, fiind astfel esenţiali în localizarea victimelor. Pregătirea unui astfel de câine însumează aproximativ 1000 de ore de antrenament şi simulari de cutremur în diferite condiţii meteo şi în zone greu accesibile pentru oameni”, a declarat Romica Chintoi, voluntar la Clubul Câinilor Utilitari, conform news.ro.
Cele două echipele om-câine ale CCU prezente în Albania sunt atestate în cadrul programelor organizate de Ministerul Afacerilor Interne la Centrul Chinologic "Aurel Greblea" – Sibiu, iar intervenţia din Albania are loc în cadrul protocolului semnat de CCU cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
În cadrul Clubului Câinilor Utilitari sunt 10 câini atestaţi pentru căutări şi salvări de victime dintre care: 4 cu dublă atestare pentru căutare în mediu urban (dărâmătură, cutremur) şi natural (pădure, câmpie), 4 cu atestat pentru căutarea în mediu natural şi 2 pentru căutarea în mediu urban. Pe lângă aceştia, alţi 10 câini sunt în curs de pregătire şi atestare.
Citeşte şi:
Cutremur puternic în Albania: 15 morți și peste 180 de răniți! România trimite o echipă de salvare
Aproape 30 de ani de la ultimul mare cutremur în România. Ultimul seism cu morți