Cum se pregătește „Marele Mir”, lichidul secret al creștinilor. Când va fi sfințit

40 de ingrediente, o cameră specială, trei zile de pregătire. În total 520 de litri din „Marele Mir”, ingredientul sacru al bisericilor naționale creștine autocefale sunt sfințiți joi, 17 aprilie, într-o slujbă specială de către patriarhul României, Daniel. Acest lichid simbolizează „bogăţia darurilor Sfântului Duh” și este folosit printre altele la sfințirea bisericilor și la botez. În România, el nu a mai fost preparat din 2019. 

Patriarhul Daniel a sfințit ingredientele și ustensilele pentru Marele Mir
Patriarhul Daniel a dat luni startul pregătirii „Marelui și Sfântului Mir”. Foto: Raluca Ene

Ce trebuie să știți despre „Marele Mir” 

„Sfântul şi marele Mir” este alcătuit din ulei de măsline şi alte 39 de mirodenii (vin curat, plante și arome) amestecate şi fierte continuu mai multe zile, în „Săptămâna patimilor”, într-un ritual special. Mirul este sfinţit într-o solemnitate deosebită în joia din „Săptămâna patimilor”, de către Sfântul Sinod al fiecărei Biserici autocefale. 

Acest mir nu este folosit decât în trei împrejurări: la sfinţirea bisericilor, la taina confirmării (nr creștinării numită din acest motiv şi mirungere) şi la ungerea căpeteniilor ţării scrie doxologia.ro. Ingredientele și recipientele în care este preparat și păstrat „Sfântul și Marele Mir” au fost sfințite luni, 14 aprilie chiar de patriarhul Daniel. 

„Marele Mir” se pregătește într-o cameră specială la o mânăstire din Capitală
Camera unde se pregătește mirul la Mânăstirea „Duminica Tuturor Sfinților”. Foto: Mircea Florescu

Cum se pregătește „Sfântul și Marele Mir” 

Procesul de pregătire a fost început luni, 14 aprilie de către Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal în încăperea specială numită „Mirostirion” din incinta Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților Români” din Capitală. Au fost pregătite ingredintele, s-au tăiat plantele, a fost ales vinul alb și uleiul special care fac parte din rețeta secretă a „Marelui Mir”.  

Varlam Ploieșteanul a aprins focul la cele două vase de inox în care se pregătește mirul, turnând prima cantitate de vin alb și adăugând apoi primele plante. În acest timp, preoții și diaconii înveșmântați au omogenizat cu palete din lemn amestecul de plante și vin, în care s‑au adăugat regulat ingrediente.  

Episcopul vicar patriarhal Varlam Ploieșteanul
Șeful cu pregătirea mirului este episcopul vicar patriarhal Varlam Ploieșteanul.Foto:Mircea Florescu

Această operațiune este efectuată continuu, la intervale regulate, timp de trei zile: se tot pun plante, se amestecă pe foc, în vin și ulei. Unul dintre ingredientele principale pentru Sfântul și Marele Mir este vinul alb în care se fierb plantele aromatice. Pe tot timpul pregătirii mirului, timp de trei zile, mai mulți preoți citesc în continuu din Evanghelie şi din Psaltire. 

„Iar după, spre finalul fierberii vinului cu aromatele, în decoct se vor turna și câteva din esențele  aromate.(...)Lucrul acesta se va încheia cu esența de trandafir, urmând ca acest decoct să se răcească, să se limpezească fiind pregătit pentru ultima etapă(...) și anume fierberea în vasul central împreună cu uleiul de măsline de asemenea de o înaltă calitate la care se vor adăuga celelalte esențe, tămâie, smirnă și alte aromate care simbolizează toate la un loc mulțimea darurilor Duhului Sfânt” a dezvăluit episcopul vicar patriarhal pentru basilica.ro.

Cum se păstrează „Marele Mir” 

Prepararea mirului se termină miercuri seară, iar substanța este transportată la Reședința Patriarhală. Lichidul este păstrat după preparare în 12 amfore mari de argint, fiecare cu o capacitate de câte 25 de litri. Pe 17 aprilie ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se strâng la sfințirea „Marelui Mir” la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.  

După sfinţire, „Sfântul şi Marele Mir” va fi transferat în alte 44 amfore mici de argint, cu o capacitate de câte 5 litri, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română. „Argintul nu doar este un metal frumos și elegant, ci și unul care ajută la conservarea bună a Marelui Mir și, de asemenea, arată prețuirea noastră față de acest Mare Mir” a declarat patriarhul Daniel conform sursei citate. 

Programul sfințirii „Marelui Mir”  

În ziua de 17 aprilie, a patra de când a început pregătirea Marelui Mir începând cu ora 7.00, înainte de sfințirea „Marelui Mir” va avea loc o procesiune cu mai multe moaște din Catedrala Patriarhală, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților. 

-între orele 09.00-12.30, se ține „Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare”, la „Altarul de Vară” al Catedralei Patriarhale, iar în timpul acesteia va avea loc sfințirea „Marelui Mir”.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Lacul Gura Apelor Retezat Foto Daniel Guță  (40) JPG
roman cafenea louis vuitton jpg
banner pensii png
image png
O femeie bea ceai - indulcitor artificial FOTO Shutterstock
semiramida1 jpeg
bloc jpg
alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net