Cum se vor desfășura slujbele de Paște de la Sfântul Mormânt și cum va ajunge Lumina Sfântă în România

Ultima actualizare:

    Sfântul Mormânt de la Ierusalim în vremurile în care pandemia nu existaFoto: doxologia.ro
Sfântul Mormânt de la Ierusalim în vremurile în care pandemia nu existaFoto: doxologia.ro

Sărbători de Paște aproape normale la Sfântul Mormânt de la Ierusalim. Slujbele la Sfântul Mormânt de la Ierusalim se vor ține normal din punct de vedere liturgic, cu participarea a mii de oameni dar aceștia vor trebui să respecte o condiție importantă, eliminatorie. Credincioșii care vor dori să participe vor trebui să prezinte un certificat care să ateste vaccinarea.

Părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a efectuat săptămâna trecută o vizită la Patriarhia Ierusalimului. Printre alte subiecte s-au discutat și noutățile privind  ceremoniile ce se vor desfăşura în Săptămâna Sfintelor Pătimiri şi cu ocazia praznicului Învierii Domnului. anunță ziarullumina.ro.

Ritualul Luminii Sfinte și Sfânta Liturghie se vor desfășura cu participarea a mii de credincioși

Patriarhia Ierusalimului are în acest moment negocieri amănunțite cu autorităţile civile, în special cu”poliţia vechii cetăţi a Ierusalimului”, pentru finalizarea procedurilor privind organizarea slujbelor specifice acestei perioade, mai ales a Ritualului pogorârii Luminii Sfinte şi a Sfintei Liturghii din noaptea de Paşte. Părintele Anăstăsoaie a declarat pentru sursa citată că slujbele la Sfântul Mormânt vor fi săvârşite într-un ritm normal, în Israel existând în acest moment o relaxare a restricţiilor sanitare, pe fondul diminuării semnificative a numărului de bolnavi de COVID-19. Se aşteaptă ca slujbele din Săptămâna Mare, respectiv Sfânta Liturghie din noaptea Sfintelor Paşti să fie săvârşite cu accesul a 2.000-2.500 de credincioşi, cu respectarea unor norme de minimă distanţare şi prezentarea certificatului care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului. S-a stabilit și reluarea pelerinajelor, cu unele restricţii sanitare, din această vară, mai ales pentru grupurile organizate.

Lumina Sfântă va fi adusă anul acesta în România pentru a 13-oară

Tradiţia aducerii cu un avion special a luminii sfinte de la Ierusalim a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009 relatează basilica.ro. De atunci, în fiecare an o delegaţie a Patriarhiei Române participă la ceremonialul de la Mormântul Domnului şi aduce Lumina Sfântă în România. De la aeroportul Otopeni, cu ajutorul delegaţiilor eparhiale venite din toată țara, Lumina Sfântă va ajunge la credincioşii români în noaptea de înviere.

Ceremonialul pogorârii Sfintei Lumini

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanţă pentru Biserica Ortodoxă. Ceremonialul începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată. În jurul orei 12:00 în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox şi începe tradiţionala procesiune, care constă în înconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt. După procesiune, preotul care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice dar și toate celelalte obiecte prețioase sau sacre din interiorul Sfântului Mormânt, duce în interior candela specială, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină. Patriarhul Ierusalimului ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare și intră în Sfântul Mormânt. Acolo, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni. În urma rugăciunii, lumina sfântă se arată şi se răspândeşte în Biserică. În acelaşi timp este aprinsă şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se termină cu ieşirea Patriarhului şi împărţirea flăcării sfinte credincioşilor.

Citiți și

Adevărul despre Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum apare focul sfânt

Lumina de Înviere, adusă de la Ierusalim cu un avionul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net