Cum trebuie să arate ghiozdanul ideal. Unul prea greu sau nepotrivit vine cu mari riscuri pentru coloană

Ultima actualizare:

    Medicii recomandă să probați ghiozdanul înainte de a-l cumpăraFoto: Shutterstock
Medicii recomandă să probați ghiozdanul înainte de a-l cumpăraFoto: Shutterstock

Dintre toate accesoriile necesare pentru școală, ghiozdanul este cel mai important element. Ales greșit și purtat necorespunzător, poate afecta iremediabil coloana copilului. Medicii ortopezi recomandă să ținem cont de forma, mărimea și tipul de material al ghiozdanului de greutatea lui și de cum se mulează pe spate. Pentru asta, cel mai bine este să mergeți la cumpărături împreună cu cel mic și să-l puneți să probeze înainte pentru a vedea cum se simte cu el. Iată câteva reguli esențiale!

Dimensiunile. Ghiozdanul se alege în funcție de înălțimea copilului. Mai exact, nu trebuie să fie mai lat sau mai lung decât torsul lui, nu are voie să coboare sub linia curelei de la panataloni.Forma. Elevii au trei opțiuni: ghiozdan, geantă de umăr și troler. Potrivit medicului ortoped Tarek Nazer, cel mai comod de cărat e trolerul, însă trebuie adaptat înălțimii purtătorului. Ghiozdanul este următoarea opțiune bună, dacă e dreptunghiular, cu două bretele, spatele matlasat și e purtat pe ambii umeri. Geanta, fiind purtată pe un singur umăr, va cauza pe termen lung probleme ale coloanei.Materialul din care e confecționat trebuie să fie ușor, de bună calitate, cu spate capitonat cu bureți paravertebrali, ideal să imite curburile fiziologice ale coloanei.Bretelele trebuie să aibă o lățime de cel puțin 4 cm, să aibă exact aceeași lungime și să fie cătușite, pentru a dispersa greutatea. Ele trebuie, de asemenea, să permită ajustarea după înălțimea copilului. O bretea de susținere în talie, după modelul rucsacilor de munte, permite o fixare mai fermă, nu-i dă voie să se încline într-o parte și în alta, iar greutatea se distribuie uniform.Greutatea. Potrivit studiilor, ghiozdanul nu ar trebui să depășească 8-10% din greutatea copilului. Astfel, copiii de clasele I-IV nu au voie să care în spate mai mult de 3,5 kg, iar cei din clasele V-VII mai mult de 5 kg.

Purtând frecvent o greutate prea mare, elevii au tendinţa să stea cu spatele înclinat, iar în timp pot face cifoză, cu modificări la nivelul vertebrelor. De asemenea, ghiozdanul uriaş poate dezvolta şi agrava o scolioză idiopatică, poate deforma postura şi da dureri de spate. Vârsta cea mai sensibilă este 7-9 ani. „Din cauza greutății crescute a ghiozdanului, a modului în care copiii îl poartă sau chiar a ghiozdanului în sine, apar zone de suprasolicitare ce împing coloana vertebrală în direcție greșită. Acest lucru conduce în timp la deformarea ei. Articulaţiile de la nivelul umerilor, şoldurilor şi genunchilor sunt şi ele suprasolicitate atunci când copilul poartă ghiozdanul greșit sau acel ghiozdan depășește greutate permisă.Totodată poate fi afectată creșterea corectă a copilului”, atrage atenţia medicul Tarek Nazer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net