Cum va arăta şi cât va costa Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi
Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost aprobaţi indicatorii tehnico - economici ai studiului de fezabilitate pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași. Astfel, urmeză să fie depusă cererea de finanţare, pentru primirea de fonduri deoarece acesta este unul dintre spitalele regionale care vor fi construite.
“Spitalele regionale reprezintă un punct strategic în programul de Guvernare. Chiar dacă există voci care sunt împotrivă și nu își doresc ca România să reușească, noi vom construi spitalele regionale, așa cum am promis. Proiectul care prevede costrucția spitalului regional Iași este cel mai avansat. Imediat după ce vom aproba hotărârea de guvern pentru indicatorii tehnico-economici, vom depune cererea de finanțare la Comisia Europeană. În aproximativ o lună vom avea și studiul de fezabilitate de la Cluj”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Costul spitalului regional Iași se va ridica la 500 milioane de Euro cu Tva, din care 100 milioane de Euro achiziție de echipamente medicale.
Spitalul va avea în structură 850 de paturi în regim de spitalizare continuă și 40 paturi pentru spitalizare de zi.
Unitatea medicală din Iași va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt, terțiar, oferind servicii de îngrijire a sănătății de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, pentru întreaga regiune. Spitalul Regional va fi organizat pe centre de servicii, va utiliza tehnologii medicale avansate.
Ministrul Sorina Pintea spunea, într-un interviu acordat Adevărul Live că cel mai probabil, Spitalul de la Iaşi va fi construit în perioada 2024-2027.
8 spitale regionale
Spitalul Regional de la Iaşi face parte din cele 8 unităţi medicale. “Trei spitale sunt cofinanțate cu cofinațare UE și 5 spitale cu alte surse de finanțare.
Spitalul din Constanța. În cursul lunii aprilie voi merge cu ministrul Teodorovici la Istambul pentru a discuta posibilitatea guvern-guvern pentru construcția spitalului
Spitalul Brașov. Autoritatea locală din Braşov a semnat un contract cu Banca Europeană de Dezvoltare. Timișoara, Galați, Brăila, au fost cuprinse într-un memorandum pentru parteneriat public-privat și rămânem cu cele 3 pe fonduri europene: Iași, Cluj, Craiova”, ”, a spus ministrul Sorina Pintea, într-un interviu acordat Adevărul Live.
Ministrul a vorbit şi despre cât de greu s-au mişcat lucrurile în cazul acestor spitale
“Despre spitalele regionale s-a discutat prima dată în 2004. În 2008 s-au făcut studii de fezabilitate pentru care s-a achitat suma de 32 de milioane de euro . În 2014, printr-o hotărâre de Guvern se decide construcția a trei spitale regionale cu cofinanțare pe fonduri europene: Este vorba despre Iași, Craiova, Cluj. Valoarea unui spital, prin acel HG trebuia să fie de 100 de milioane de euro, fără dotări. Doar construcția. Din care 50 de milioane de euro să pună Europa, 50 de milioane România. Prin urmare, trei spitale regionale, 300 de milioane de euro, 150 de milioane Europa, 150 de milioane România. Nu se întâmplă nimic, până în 2016, în decembrie cand guvernul de atunci semnează un contract cu Banca Europeană de Investiții pentru întocmirea studiilor de fezabilitate.
Prin HG, România doar își propunea să facă spitalele în 2014. În 2016 se semenază acest contract și atât. În august-septembrie 2017, consultanții vin totuşi să discute . În 2017, octombrie, primul teren de la Iași trece în proprietatea Ministerului Sănătății”, a explicat ministrul În interviul acordat Adevărul Live.
Potrivit ministrului, un astfel de spital 150 .000 de metri pătrați. Şi va avea 900 de paturi. Sorina Pintea a spus că a descoperit nereguli.
“Eu am solicitat băncii Europene de Investiții, în prima lună de mandate să schimbe echipele de consultanți, am probovat o ordonanță de urgență prin care am definit ce inseamnă spital regional și numărul de paturi pe specialități. Aveam în față o ciudăţenie. La Cluj, aveam 180 de paturi pentru psihiatrie. În decembrie 2018 cele trei studii erau gata”, a mai spus ministrul.