Cum va fi vremea de sărbători: prognoza ANM până pe 3 ianuarie 2021
Craciun primăvăratic, cu temperaturi și de 13 grade, și un Revelion cu un regim termic puțin mai ridicat decât normalul perioadei vom avea în acest sfârșit de an. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în toate regiunile țării.
Muntenia
În Muntenia vremea se va încălzi, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă din an. Pe 24 şi 25 decembrie, media temperaturilor maxime va atinge chiar și 13 grade, iar cea a minimelor, 3…4 grade. Apoi, vremea se va răci accentuat, încât în intervalul 26 – 28 decembrie vor fi, în medie, maxime termice de 2…3 grade şi minime în jurul a -3 grade. Până la sfârşitul celor două săptămâni, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal, cu o medie a temperaturilor maxime de 5…7 grade şi a minimelor de -2…0 grade. Temporar vor fi precipitaţii mixte în intervalul 25 – 29 decembrie.
Oltenia
Și în Oltenia vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă din an. De Crăciun, media temperaturilor maxime va atinge 12…13 grade, iar cea a minimelor, 3…4 grade. Apoi, vremea se va răci accentuat în Oltenia, încât în intervalul 26 – 28 decembrie vor fi, în medie, maxime termice de 1…3 grade şi minime în jurul a -2 grade. Până la începutul anului 2021, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal, cu o medie a temperaturilor maxime de 4…6 grade şi a minimelor de -2…-1 grad.
Moldova
Vremea se va încălzi treptat în primele 4 zile, ajungând la temperaturi maxime de 11 grade de Crăciun și minime de 5 grade. Apoi, vremea se va răci accentuat, încât pe 26 şi 27 decembrie vor fi, în medie, maxime termice de 1…2 grade şi minime în jurul a -4 grade. Între 28 decembrie şi 3 ianuarie, regimul termic va fi apropiat de cel normal, astfel că media temperaturilor maxime va fi de 3…5 grade, iar a celor minime de aproximativ -2 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în unele zile ale celei de-a doua săptămâni, dar mai ales în intervalul 23 – 27 decembrie, când izolat pot fi însemnate cantitativ.
Dobrogea
Și în Dobrogea vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an: pe 24 şi 25 decembrie media temperaturilor maxime va atinge 11 grade, iar cea a minimelor, 5…6 grade. Urmează o răcire mai accentuată, încât pe 26 şi 27 decembrie vor fi, în medie, maxime termice de 2…3 grade şi minime în jurul a -1 grad. Între 28 decembrie şi 3 ianuarie, cu mici oscilaţii de la o zi la alta, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal, astfel că media temperaturilor maxime va fi de 6…9 grade, iar a celor minime de 2…3 grade. Se mai anunță precipitaţii mixte în intervalul 25 – 30 decembrie.
Transilvania
Astzi și mâine vremea va fi relativ apropiată de normalul termic al perioadei, cu o medie regională a maximelor diurne de aproximativ 3 grade şi a minimelor nocturne de -4…- 3 grade. Apoi temperaturile vor crește până la 10 grade, pe 25 decembrie. Urmează o răcire destul de accentuată, care va conduce la maxime diurne de 0…1 grad şi minime nocturne de -6 grade, în intervalul 26 – 28 decembrie. Iar din 29 decembrie şi până pe 3 ianuarie, vremea va fi în general apropiată de normal sub aspect termic, cu temperaturi maxime de 2….4 grade şi minime de -4…-3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar pe 25 decembrie acestea vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse.
Maramureş
În Maramureș temperaturile vor crește de la 4 până la 9 grade, cu minime de la -1 până la 5…6 grade, între 21 şi 24 decembrie. Apoi, vremea se va răci accentuat, iar pe 26 şi 27 decembrie vor fi maxime termice de 1 grad şi minime de -5 grade. Ulterior, regimul termic va marca o nouă creştere, iar între 28 decembrie şi 3 ianuarie vor fi medii ale temperaturilor diurne de 2…4 grade şi ale celor nocturne de aproximativ -2 grade. Vor fi precipitaţii aproape pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea vor fi mai extinse ca arie şi mai însemnate cantitativ în intervalul 23 – 25 decembrie.
Banat
Până de Crăciun, în această regiune vremea va deveni deosebit de caldă, ajungând și la temperaturi de aproximativ 12 grade. Apoi, valorile termice vor fi în scădere, spre 3 grade pe 26 şi 27 decembrie, pentru ca ulterior sa marcheze o nouă creştere şi sa fie situate, în medie, între 4 şi 6 grade în perioada 28 decembrie – 3 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii la nivel local va fi relativ ridicată începând cu 22 decembrie, dar acestea vor fi mai extinse ca arie şi, posibil, mai însemnate cantitativ pe 24 şi 25 decembrie.
Crişana
Tot vreme caldă va fi și în Crișana, cu o medie a temperaturile de la 6 până la 10 grade ziua și până la 6 grade noaptea. Apoi, vremea se va răci, astfel încât, pe 26 şi 27 decembrie, media termică diurnă va fi de aproximativ 2 grade. Ulterior, o nouă tendinţă de încălzire, va determina valori ale temperaturilor maxime ce se vor situa între 3 şi 6 grade, în intervalul 28 decembrie – 3 ianuarie, iar cele nocturne între -2 … 0 grade, în medie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată aproape pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai însemnate cantitativ pe 24 şi 25 decembrie.
La munte
Intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic caracterizat prin valori termice negative, de -2…-1 grad, ziua şi -6 grade, noaptea. Apoi vremea se va încălzi, iar în jurul datei de 25 decembrie vor fi valori termice maxime de 4 grade şi minime de 0 grade. Un proces de răcire va surveni ulterior şi va conduce, pe 26 – 27 decembrie, la înregistrarea unei medii termice diurne de -5…-4 grade şi nocturne de -10 grade. Între 28 decembrie şi 3 ianuarie, vremea va deveni apropiată de normalul termic al perioadei, cu o medie regională a temperaturilor maxime de -2…0 grade şi a celor minime de -7…-6 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte va fi în general ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar în intervalul 24-26 decembrie acestea vor fi, local, mai însemnate cantitativ.