Cum vor fi afectaţi românii psihic şi emoţional de pandemie: «Frica de valul patru va fi mai puternică»

Ultima actualizare:

    Deși virusul nu se transmite  prin intermediul suprafeţelor,  există români care  folosesc mănuși la cumpărături
Deși virusul nu se transmite prin intermediul suprafeţelor, există români care folosesc mănuși la cumpărături

La un an şi jumătate după ce virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit şi la noi, românii sunt afectaţi în mod diferit de pandemie. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală se simt mai confortabil psihic, ştiind că sunt în bună măsură protejate. În schimb, cei care nu vor să se vaccineze şi cei care nu cred în boală îşi neagă, de fapt, fricile, arată psihologul Stelian Chivu.

Pe mulţi dintre noi, valul patru al pandemiei îi va afecta psihic şi emoţional mult mai puternic. Românii au sperat ca primul val al pandemiei să dureze câteva săptămâni, iar apoi să revină la normalitate. Nu s-a întâmplat aşa, astfel că fiecare a încercat să depăşească efectele psihologice ale fricii de boală şi ale izolării. ”Românii au manageriat cum au putut efectele psihologice ale pandemiei. Frica de valul patru al pandemiei va fi mult mai puternică şi ne va influenţa  mai profund. De ce? Pentru că însumează toate temerile pe care le-am avut începând cu primul val”, explică psihologul Stelian Chivu pentru adevarul.ro. ”O mică parte din noi conştientizează teama, iar alţii o ascund prin negare. La aceştia, frica se manifestă cel mai profund”, spune specialistul.

«Sistemul imunitar poate fi afectat»

Românii care s-au imunizat resimt mai puţină teamă, fiindcă se simt cumva protejaţi, în special de efectele grave ale bolii. În schimb, cei care nu cred în existenţa pandemiei au o atitudine de negare. ”Emoţiile negative sunt amplificate acum de pandemie, în special de ştirile legate de aceasta. În perioada de izolare, mulţi au devenit dependenţi de informaţiile negative”, atenţionează Stelian Chivu. Toate aceste frici au condus la acumularea unei stres din ce în ce mai mare în organism. Deşi pare ciudat, mulţi români au ajuns dependenţi de frică. ”Este acelaşi gen de dependenţă ca la fumători sau alcoolici. Deşi ştiu că le face rău, continuă să consume, ca să spun aşa, ştiri negative legate de pandemie”, arată psihologul. Dacă ne lăsăm pradă emoţiilor negative, nu mai este decât o chestiune de timp până când organismul se va îmbolnăvi.”Dacă vezi zilnic oameni pe patul de spital, mintea le va asocia inevitabil cu boala, iar organismul va reacţiona în consecinţă”, spune psihologul Stelian Chivu. Prin urmare, trebuie să ne detaşăm de sursele de informaţii negative. La fel de important e să fim ancoraţi în prezent şi nu să trăim în trecut sau să ne proiectăm în viitor.Un alt pericol priveşte sistemul imunitar. ”Când frica se instalează, sângele e direcţionat doar în zona motorie a corpului, adică muşchi şi sistemul osos. Sistemul digestiv, sistemul respirator, cel limfatic şi toate celelalte sisteme sunt trecute în plan secund, iar asta face ca sistemul imunitar să fie afectat”, avertizează Chivu.


    Multe persoane,  în special vârstnici,  evită să iasă des din casă
Multe persoane, în special vârstnici, evită să iasă des din casă

Click! spune

Pentru că n-au ştiut cum să-şi gestioneze fricile sau pur şi simplu le-au negat, mulţi români se confruntă acum cu tot soiul de fobii. Vorbim despre ipohondrie (convingerea că suferi de o boală pe care, de fapt, nu o ai) şi misofobie (frica patologică de germeni, bacterii şi de contaminare).

Autoritățile anunță măsurile care vor fi luate în România

Dacă anul trecut, în această perioadă, aveam circa 1.000 de cazuri de COVID pe zi, iar pregătirea spitalelor, alături de măsurile de protecție, erau singurele noastre arme împotriva pandemiei, anul acesta, în valul 4, avem vaccinarea. Situația din spitale va fi mai bună, speră autoritățile care au anunțat, într-o conferință de presă, principalele măsuri care au fost sau vor fi luate în România.

  • În urma unor ședințe de săptămâna trecută cu DSP-urile și cu reprezentanții spitalelor din fiecare regiune, ministrul Sănătății a discutat despre numărul maxim de paturi de spital disponibile pentru bolnavii de COVID. „Până acum avem centralizate și disponibile circa 340 de paturi de terapie intensivă adulți și 110 pentru copii. Numărul paturilor din spital pentru copii poate crește până la 1.600”, a explicat Ioana Mihăilă.
  • La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că în această perioadă se pregătește reactivarea structurilor mobile de tratare a pacienților COVID, inclusiv spitale modulare, în cazul în care va fi nevoie de acestea. „Sunt mai multe unități modulare pe care le vom reactiva și vom aduce personal detașat, pentru a asigura o capacitate suplimentară de paturi”.
  • Lockdown cum a fost anul trecut nu se mai preconizează, dă asigurări Arafat. Accesul ar putea fi restricționat doar punctual, în anumite zone, în funcție de rata de infectare. Vârful valului 4 este așteptat la finalul lui septembrie, când am putea avea peste 4.000 de pacienți internați simultan în spitale.


    În acest moment sunt  disponibile 340 de paturi  la Terapie IntensivăFoto: EPA-EFE
În acest moment sunt disponibile 340 de paturi la Terapie IntensivăFoto: EPA-EFE

Flash news

  • OBLIGAŢIE. Profesorii şi ceilalţi angajaţi ai şcolilor publice din New York City vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva Covid-19, a declarat, ieri, primarul Bill de Blasio, în cadrul eforturilor de a determina populaţia să se vaccineze şi să reducă răspândirea variantei Delta a coronavirusului. Departamentul pentru sănătate al oraşului va emite un ordin prin care va impune ca toţi cei 148.000 de membri ai personalului din cel mai mare district şcolar din Statele Unite să primească cel puţin o doză de vaccin până pe 27 septembrie, a spus de Blasio, conform news.ro.  
  • IMUNITATE. Persoanele vaccinate care se infectează cu Covid-19 au niveluri înalte de Sars-Cov-2 în gât și nas, dar nu toți acești viruși sunt contagioși, sugerează un nou studiu, citat de Reuters. Dintre 24.706 lucrători din sistemul de sănătate olandez vaccinați contra Covid-19, un număr de 161 au dezvoltat infecții asimptomatice sau cu simptome ușoare, cele mai multe cu varianta Delta a coronavirusului. Experții concluzionează că răspândirea virusului este redusă în cazul celor vaccinați, dar aceștia încă sunt contagioși.    
  • DRAME. Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București, Simin Florescu, spune că valul 4 al pandemiei de COVID determină cazuri grave la pacienți tineri. Oameni sănătoși au murit cu zile pentru că nu erau vaccinați și au venit târziu la spital, conform G4Media. Florescu a explicat că medicii sunt stupefiați că oamenii nu se vaccinează și trebuie să ajungă în situația de a explica unor familii tinere că nu le mai pot salva soții, tații.  Bărbați de 32, 37, 53 și 62 de ani, nevaccinați, fără comorbidități, au murit recent la ”Victor Babeș”.
  • CAMPANIE. Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat ieri o solicitare a Guvernului privind difuzarea unor spoturi privind vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste 12 ani. Acestea urmează să fie difuzate timp de trei luni la tv şi în mediul online și au următorul mesaj: “Ce-ai face ca să-ţi ştii mereu copilul în siguranţă. Copiii sunt şi ei expuşi la infectare şi pot transmite COVID-19. Alege să-i vaccinezi pe ai tăi pentru a se putea bucura în siguranţă de copilărie. O campanie a Guvernului României şi UNICEF”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net