Cumperi o poliţă RCA? Uite cum să nu iei ţeapă!
În ultima vreme, multe companii de asigurări au fost înşelate de aşa-zişi agenţi de asigurări care vindeaupoliţe RCA şi Casco false sau „uitau" să mai vireze banii încasaţi, iar apoi nu mai erau de găsit. Dacă vrei să cumperi o asigurare pentru maşina ta fără să cazi victimă înşelătoriilor, uite la ce să fii atent!
Reprezentanţii Carpatica Asig ne-au declarat că există câteva semne care ar putea să ne dea de gândit că ceva nu este în ordine.
În cazul în care achiziţionăm poliţa de la un broker, ar trebui aleasă o persoană de încredere, fie cineva cu care ai mai lucrat în trecut, fie cineva care ţi-a fost recomandat. Există agenţi de asigurări care vând poliţe în magazine, în buticuri la colţ de bloc, în mall-uri etc. Priveşte cu atenţie şi vezi dacă există la vedere o autorizaţie de funcţionare, vreun certificat sau alt document care să arate faptul că brokerul este atestat de autoritatea de Supraveghere Financiară să vândă asigurări şi nu e vreun ţepar care să fugă cu banii fără a-i mai vira firmei.
Nu în ultimul rând, ar trebui să îţi ridici un mare semn de întrebare dacă brokerul la care ai apelat îţi spune că nu poate să-ţi elibereze poliţa pe loc, îţi ia banii, dar te cheamă mai târziu s-o ridici. Trebuie să ştii că poliţa RCA se eliberează on line şi durează câteva minute. Nu există nici un motiv pentru care să fii amânat.
Informaţii despre cum să ne ferim de înşelătorii am primit şi din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)
Trebuie să fim atenţi dacă societatea care eliberează aceste poliţe (direct sau prin intermediul brokerilor) este autorizată de ASF în acest scop.
Înainte de a semna o poliţă RCA trebuie să verificăm îndeplinirea următoarelor condiţii: la încheierea asigurării obligatorii RCA, asigurătorul e obligat să emită poliţa RCA, vigneta, documentul internaţional de asigurare (Cartea Verde), respectiv chitanţa, în cazul în care plata se efectuează cu numerar.
Trebuie să verificăm dacă poliţa de asigurare RCA conţine informaţii despre părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire, prima de asigurare, clasa bonus - malus, datele tehnice reale ale vehiculului (numărul de înmatriculare / înregistrare, numărul de identificare al vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia, precum şi statele în care acest document are valabilitate, pentru a ne asigura de corectitudinea datelor din poliţă.
Ai cumpărat un fals? Eşti bun de plată!
Există o mare diferenţă între a cumpăra o poliţă falsă şi a cumpăra o poliţă care nu a fost decontată de intermediar firmei de asigurări. Dacă te afli în situaţia de a fi posesorul unei poliţe false, conform reprezentanţilor Carpatica Asig, firma de asigurări nu are nici o responsabilitate în cazul în care ai provocat un accident.
Dar cine plăteşte daunele? Evident, şoferul vinovat. Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Supraveghere Financiară, ne-a declarat că, în acest caz, prejudiciile vor fi, iniţial, suportate de Fondul de protecţie a victimelor străzii care va recupera ulterior sumele. „În lipsa unei poliţe valide, Fondul de protecţie a victimelor străzii va suporta prejudiciile în cazul unui accident, urmând să recupereze sumele acordate drept despăgubire de la persoana vinovată de producerea acidentului. Mai mult, dacă autovehiculul este depistat fără o poliţă RCA valabilă, proprietarul este sancţionat cu amendă".
Verifică poliţa în baza de date CEDAM
În cazul în care ai cumpărat o poliţă RCA sau Casco şi vrei să ştii dacă este valabilă, după 5 zile de la achiziţie poţi verifica acest lucru accesând baza de date CEDAM, implementată şi menţinută de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, care centralizează poliţele RCA încheiate pe teritoriul României. Pentru a vedea dacă ai fost sau nu păcălit, trebuie să accesezi site-ul cedam.csa-isc.ro. Aici trebuie să introduci numărul de înmatriculare al maşinii şi ţi se va afişa poliţa de asigurare în vigoare pentru numărul respectiv.