CUMPLIT Află cât de mult suferă animalele de la circ!
Un an de antrenamente dificile şi viaţă în izolare în menajerie pentru doar 10 minute de spectacol. Este soarta leilor, tigrilor, urşilor, cămilelor, leilor de mare, zebrelor, maimuţelor sau elefanţilor din circuri, dresaţi să adopte poziţii nefireşti şi să execute numere uneori periculoase numai pentru a distra publicul, în mare parte compus din copii.
Trei circuri - din România, Ucraina şi Suedia - se întrec în aceste zile, la Bucureşti, pentru cucerirea trofeului “Leul de Aur” oferit de FIAC, juriul având în componenţă şi copii. Aceştia se amuză la vederea elefanţilor sau a focilor puse să execute tot felul de giumbuşlucuri în arenă, fără să ştie ce se ascunde în spatele acestor numere cu animale.
Cu ocazia desfaşurării, la Bucureşti, a Festivalului International de Arta a Circului (FIAC), organizaţia VIER PFOTEN România ţine să atragă atenţia că mii de animale sălbatice continuă să fie supuse unor antrenamente şi condiţii de trai dificile în circuri.
“Mii de copii sunt vin la spectacolele de circ cu animale salbatice. Acest demers al părinţilor şi educatorilor nu are nimic educaţional. Un leu stă închis 20 de ore într-o cuşcă de 12 mp, iar elefanţii sunt ţinuţi legaţi în lanţuri între 12 şi 23 de ore. Lumina puternică şi aplauzele sunt foarte stresante pentru animalele pe care le vedem în arena. Romania are nevoie de o legislatie care reglementeze respectul pentru viata animalelor salbatice de la circ”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator al campaniei VIER PFOTEN ”Stop It! Fără animale sălbatice în circuri”.
Click! spune
* La nivel mondial, 25.000 de animale sunt ţinute în captivitate în circuri* Un leu sau un tigru de la circ este ţinut într-o cuşcă de 12 mp, iar în libertate el ar alerga cu 60 km/, pe 40 de milioane de mp.* Elefanţii sunt legaţi în lanţuri zilnic, între 12 şi 23 de ore, iar în sălbăticie parcurge peste 30 km în fiecare zi în căutare de hrană.* Urşii polari şi alte animale sălbatice sunt ţinuti în condiţii de climă total diferite decât cele naturale, motiv pentru care sunt depresivi.