Cumplit! Am ├«nconjurat Capitala ├«n dou─â ore ┼či jum─âtate

6 februarie 2017
simeon stalpnicul png
Reporterul Click! a pornit din Otopeni la ora 13.15 ┼či a ajuns ├«n acela┼či punct la ora 15.48Foto: Dorin Constanda

S─â te fereasc─â Dumnezeu s─â o iei pe Centura Capitalei! Dac─â nu ┼čtii ce-i ─âla calvar, afli dac─â te ├«ncume┼úi s─â circuli pe aici. Nu sunt semafoare, ├«n schimb sunt lucr─âri, gropi, o singur─â band─â pe cea mai mare por┼úiune ┼či cozi. ├Än dou─â ore ┼či jum─âtate am parcurs ├«ntreaga centur─â.

Toate capitalele europene au o centur─â a ora┼čului pe care se poate circula civilizat. Inclusiv bulgarii gonesc la fel ca pe autostrad─â. Noi, nu! De nou─â ani ne tot c├óc├óim s─â construim c├óte dou─â benzi pe sens. S-a reu┼čit doar pe o por┼úiune de 20 km, ├«ntre Chitila ┼či Voluntari. ├Än rest, pe alte c├óteva por┼úiuni, lucr─ârile au fost fie demarate, dar au ├«nt├órzieri mari, fie nu au fost f─âcute nici m─âcar exproprierile. ┼×i, uite a┼ča, omul care se p─âc─âle┼čte ┼či apuc─â s─â intre pe ea ajunge s─â-┼či blesteme zilele. Am f─âcut un experiment. Am mers ieri pe toat─â centura, de la un cap─ât la altul. Plecarea s-a f─âcut din nordul Capitalei, din Otopeni, la ora 13.15. Aten┼úie, nu la or─â de v├órf! C├ót au fost dou─â benzi pe sens s-a circulat impecabil. Cu 100 km/h, c├ót este viteza legal─â, ├«n zece minute am trecut de Chitila ┼či ├«n alte 20 de minute am ajuns la Domne┼čti, por┼úiune str─âb─âtut─â pe o singur─â band─â. Aici ne-am blocat. Zona respectiv─â se intersecteaz─â cu ora┼čul ┼či, deci, se cedeaz─â trecerea. S-a format coloana de ma┼čini ┼či s-a ├«naintat cu greu. De acolo am mai f─âcut ├«nc─â 20 de minute p├ón─â la intersec┼úia cu DN5. Au trecut deja 50 de minute ┼či am str─âb─âtut 31 km. Mai avem ├«nc─â 41 km ca s─â ajungem ├«n punctul de unde am pornit.

simeon stalpnicul png

Se merge ├«n coloan─â, dar nu se st─â, ceea ce este bine. P├ón─â la km 50 ├«ns─â, c├ónd totul este blocat. ├Äntre Berceni ┼či Colentina, pe o por┼úiune de 10 km, am pierdut o or─â. Nu era accident, ci pur ┼či simplu noduri rutiere cu cedeaz─â, lucr─âri abandonate ┼či foarte multe gropi. Calvarul a ┼úinut p├ón─â la Colentina, dup─â care s-a circulat din nou civilizat. ├Än 20 de minute am ajuns din nou ├«n Otopeni. Era ora 15.48! Dou─â ore ┼či jum─âtate am f─âcut pe drumul de 72 km, care ├«n mod normal ar fi fost str─âb─âtut ├«n maximum 45 de minute. Tiri┼čtii sunt nevoi┼úi s─â o ia zilnic pe aici, ceea ce le scoate peri albi. Dar n-au ├«ncotro. 

simeon stalpnicul png
Lucrările sunt începute în 2008, dar au fost abandonateFoto: Dorin Constanda

Conform Master Planul General de Transport aprobat de Guvern ├«n septembrie 2016, Centura de sud va fi modernizat─â la regim de drum expres, pe 35 km, p├ón─â ├«n 2018, valoarea proiectului fiind estimat─â la 176 milioane euro. Pentru a doua por┼úiune din Centura de sud, dintre ie┼čirea A1 ┼či DN 5, lung─â de 22 km, lucr─ârile sunt estimate s─â ├«nceap─â ├«n aprilie. ÔÇŁPentru ├«nchiderea sec┼úiunii de nord din acest an vom relicita execu┼úia de lucr─âri pentru sectorul lips─â DN2 - A2, termenul de finalizare fiind 2019ÔÇŁ, a anun┼úat acum patru zile R─âzvan Cuc, ministrul Transporturilor.  R─âm├óne ├«ns─â neclar c├ónd va fi terminat─â por┼úiunea cuprins─â ├«ntre DN5, zona localit─â┼úii Jilava, ┼či A2, zona localit─â┼úii C─â┼úelu, lung─â de 16,4 km. Gurile rele spun c─â dup─â 2021. 

simeon stalpnicul png
În zona Berceni ne-am blocatFoto: Dorin Constanda

simeon stalpnicul png
Proiectul până în 2019sursă: capital.ro
irina tanase 13 jpg
BeFunky collage (5) jpg
irinel columbeanu
andre JPG
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
bone ferenc criminal bihor Ziua de Cluj jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
refugiati ucraina jpg
salariu copy jpeg
coperta codrin nicoara maria nicioara jpeg
cub cristi borcea valentina pelinel png
8 sotia lui nicusor dan 1 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg