Curenții rip, pericolul ascuns din Marea Neagră. Care sunt plajele cu cel mai mare risc de pe Litoralul Românesc

Ultima actualizare:

Zilele toride din ultima săptămână, dar și cele anunțate pentru următoarea perioadă împing spre litoral mii de turiști. Stațiunile de la Malul Mării sunt arhipline, iar asta se vede și pe plaje dar și apă, unde românii se îmbulzesc pentru o baie în mare. Există un pericol ascuns și extrem de mare, asupra căruia experții atrag atenția. Curenții rip, foarte periculoși, chiar și pentru cei mai buni înotători.

valuri mamaia jpeg

Curenții rip de pe plajele românești ale Mării Negre sunt curenți destul de puternici. Potrivit  măsurătorilor realizate de specialiști aceștia pot dezvolta viteze medii de aproximativ 0,4 – 0,5 metri pe secundă, dar și viteze cu maxime instantanee de 1,5 – 1,6 m pe secundă.

„Oamenii trebuie să fie atenți la curenții rip care se formează în apropierea țărmului”, atrage atenția profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a Universității din București. Acesta explică într-un videoclip din seria „Doza de Știință” cum se formează curenții rip, cum pot fi recunoscute zonele periculoase și ce poți face dacă ești tras în larg, relatează Edupedu.ro.

„Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”, explică profesorul despre formarea lor.

Ce trebuie să facem dacă sunte atrași de curenții rip

„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, indică profesorul Tătui.

„Majoritatea salvamarilor cunosc foarte bine locurile în care se formează acești curenți rip. Deci, practic, dacă ești un turist și ajungi pentru prima dată într-un anumit sector de plajă, cel mai bine ar fi să ai o scurtă discuție cu salvamarul din zona respectivă și să-l întrebi despre eventualitatea de producere în ziua respectivă a unor astfel de curenți”, sfătuiește Florin Tătui.

Cum pot fi identificate zonele cu curenții rip

O zonă cu curenți rip poate fi identificată „foarte ușor prin prezența spumei”.

„De asemenea, dacă nu sunt spargeri ale valurilor, însă observăm o anumită zonă în care există o instabilitate, adică apa este puțin agitată și identificăm și o curgere către larg, automat este un alt reper pentru identificarea unui curent”, a mai precizat profesorul.

Cele mai periculoase zone de pe litoralul românesc

Pe baza imaginilor satelitare de mare rezoluție, experții au ajuns la concluzia că din aproximativ 34 de sectoare de plajă analizate, între Năvodari și Vama veche, totalizând aproximativ 40 km de țărm, aproximativ 55% din aceste plaje sunt afectate frecvent de curenții rip.

Sectoarele de plajă cele mai afectate de dezvoltarea curenților rip pe țărmul românesc al Mării Negre sunt reprezentate de plajele Eforie Nord, Costinești, Jupiter – Venus și Saturn.

Din cauza curenților rip, aproximatv 30 de oameni își pierd viața în fiecare sezon estival, potrivit specialistului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net