Dă, Doamne, să nu se întâmple! La ce riscuri te expui când mergi la biserică
Credincioşii care merg la biserică pentru a se ruga pentru sănătate, împlinire, noroc îşi iau cu ei toate grijile în speranţa că se vor întoarce acasă despovăraţi. Nici o rugă nu-i fereşte, însă, de pericolele care îi pasc în lăcaşul de cult.
Bisericile ortodoxe sunt un real pericol pentru enoriaşii care aprind lumânări în timpul slujbei. Cum în noaptea de Înviere nu se poate renunţa la acest obicei străvechi, enoriaşii sunt nevoiţi să se îmbulzească în biserică cu lumănările aprinse. În multe lăcaşuri de cult ortodoxe, preoţii dau lumină credincioşilor afară, în curte, însă la intrarea în biserică aceştia nu le sting, pentru a respecta tradiţia. Cele mai multe incendii din România au loc în noaptea de Înviere din cauza focului scăpat de sub control. Problema cea mai gravă constatată de reprezentanţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă este lipsa surselor de apă pentru stingerea incendiilor. Anul trecut, 37 de biserici ortodoxe din Bucureşti nu aveau hidranţi, după cum reiese în urma unui control realizat de ISU Bucureşti, scrie ziarulring.ro.
Pompierii spun că lipsa hidranţilor pune în pericol vieţile credincioşilor şi obiectele de cult şi picturile din lăcaşurile de cult. „ISU București planifică de cel puțin două ori pe an controale în domeniul apărării de incendii în unitățile de cult. Anul acesta, în urma controalelor, au fost aduse la cunoștința unităților parohiale neconformitățile constatate în vederea stabilirii responsabilităților și termenelor pentru soluționarea acestora”, a spus Stelian Duduș, inspector-șef al ISU București.
Românii au obiceiul de a se înghesui la biserică. Fie că e vorba de moaşte, icoane sfinte ori apă sfinţită, credincioşii trec pe locul doi siguranţa personală. Cele mai multe biserici ortodoxe au o singură uşă de acces, deşi, conform legii construcţiilor, orice clădire trebuie prevăzută cu cel puţin două uşi pentru ieşire în caz de urgenţă. În plus, uşile acestor lăcaşuri de cult se deschid spre interior, nu spre exterior, pentru o uşoară evacuare în caz de incendiu.
Un alt pericol, semnalat chiar de Patriarhul Daniel, îl reprezintă turlele bisericilor. Acestea sunt realizate din lemn şi sunt acoperite cu tablă. Un incendiu de proporţii, care a cuprins Biserica Sf. Pantelimon din Bucureşti în ianuarie 2012, a scos la iveală un adevăr crud: turlele din lemn ard ca nişte scobitori, punând în pericol viaţa celor prezenţi la slujbă. Cel mai adesea, acestea se aprind din cauza unor improvizaţii realizate la instalaţia electrică, problemă sesizată anul trecut la 35 de biserici din Capitală. Mai mult, majoritatea bisericilor au covoare sau mochete pe pardoseli, care se aprind foarte repede de la lumânările şi ceara care cad pe ele.
Anul trecut, inspectorii ISU au dat 44 de avertismente preoţilor parohi din Bucureşti, însă nimeni nu a fost sancţionat cu amendă pentru punerea în pericol a vieţilor credincioşilor. Motivul e unul greu de înţeles. “Trebuie adaptat un ton de conștientizare a riscului, nu de control, nu de superioritate, pentru că preoții refuză genul acesta de abordare a problemelor”, spune Marius Demian, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş, pentru sursa citată.