«Dacă bolnavul are nevoie de operație, totul s-a terminat»
Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon din Capitală trece printr-o perioadă critică. Secția ATI, închisă în toamna anului trecut pentru renovări capitale, a rămas în continuare cu lacătul pe ușă, informează adevarul.ro. Acest lucru înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, pacienții aflați în stare critică sunt tratați pe secții, în UPU și chiar în blocurile operatorii.

Ca soluție de avarie, pacienții care nu au cum să trăiască fără terapie intensive au fost mutați într-un spațiu temporar, de doar 12 paturi. Insuficient, după cum au declarat sursele celor de la „Adevărul”. „Avem două categorii de bolnavi. Cei internați pe secții și a căror stare de sănătate se degradează, dar și cei aduși în UPU fie de Ambulanță, fie de aparținători. Și nu poți să-i refuzi, nu ai voie. Trebuie să-i primești și să te descurci cum poți. Dar unde să-i tratezi pe toți? Și atunci pe unii îi internăm în noua secție ATI, pe alții îi ținem în UPU, alții rămân pe secții, iar alții sunt îngrijiți chiar în blocurile operatorii. Ca să vă faceți o idee, din luna mai a anului trecut și până acum, în UPU, au rămas peste 180 de pacienți cu necesar de ATI. Peste 180!”, au declarat, sub protecția anonimatului, sursele „Adevărul”. De altfel, reportajul publicat pe adevarul.ro reflectă cu adevărat dramatismul situației. Medicii sunt efectiv puși să alerge de la un pacient la altul, pentru că paturile acestora sunt la diferite etaje, în funcție de unde s-a găsit vreun loc! „Avem cel puțin doi medici care sunt de gardă și nu pot face față. Ei trebuie să alerge între parter, etajul unu, etajul doi, trei, patru, cinci și blocul operator. Și nu te duci la ei doar să le măsori tensiunea”, mai scrie publicația citată.
Acuzații de omor cu premeditare anul trecut
Secția ATI a spitalului Sf. Pantelimon a fost închisă anul trecut în septembrie, imediat după scandalul în care două doctorițe au fost acuzate de omor cu premeditare: „Efectiv nu mai putea funcționa în condițiile acelea. Nu mai corespundea normelor în vigoare. De exemplu, pacienții au nevoie de o suprafață mai mare pentru paturi, s-a mărit distanța între acestea. Și multe alte aspecte care trebuiau puse la punct. Ca să funcționezi corespunzător, trebuie să respecți aceste reguli, norme”. Noua secție de ATI are 12 paturi, față de cea închisă astă toamnă, care avea 25. Ea se află la etajul cinci al spitalului, acolo unde înainte de pandemie se afla secția de Ortopedie. „Dar nici acestea nu ne erau suficiente, pentru că suntem spital de urgență, iar fluxul este unul enorm. Și ce am făcut? Am reprogramat pentru operație cazurile care sufereau amânare și am prioritizat cazurile grave. Dacă ne vin pacienți cu politraumă și nu au acces în ATI, atunci rămân în blocul operator pe care îl blochează. Chiar nu știu cum ne vom descurca”, se plâng medicii.

Dacă medicii din UPU se descurcă, putând monitorza și trata un pacient care are nevoie de terapie intensivă, un chirurg nu are cum să facă acest lucru: „Dacă, Doamne ferește, bolnavul are nevoie de o intervenție chirurgicală, totul s-a terminat. Chirurgul nu-l poate opera pentru că nu avem locuri în ATI”, au mai spus aceleași surse.