Dacian Ciolo┼č nu a intrat din prima la facultate. Detalii ne┼čtiute

image
Dacian Ciolo┼č este noul premier desemnat al Rom├ónieiFoto: AP

Dacian Ciolo┼č (46 de ani), prim ministrul desemnat al Rom├óniei, este una dintre pu┼úinele figuri din spa┼úiul politic rom├ón care nu este considerat─â corupt─â. Tehnocrat apreciat mai mult la Bruxelles dec├ót la Bucure┼čti, fostul comisar european a fost mereu legat de agricultur─â, ├«nc─â de pe vremea c├ónd era mic.

Dacian Ciolo┼č a copil─ârit Pericei, din jude┼úul S─âlaj. Acolo a ├«nv─â┼úat, de la bunicul s─âu, agricultur─â. 

ÔÇťMi-am petrecut aproape toate vacan┼úele la ┼úar─â, cu bunicul. Pentru mine, agricultura a fost un mod de via┼ú─â. Munca e un mod de via┼ú─â, nu o corvoad─â. C├ónd pui o s─âm├ón┼ú─â ┼či vezi c─â ea cre┼čte sau nu, c├ónd mergi cu vaca la p─âscut, asta ├«┼úi ofer─â un raport cu via┼úa. Agricultura ├«┼úi ofer─â un raport corect cu via┼úaÔÇŁ, spunea Dacian Ciolo┼č ├«n 2011, conform verticalnews.ro.

Comuna natal─â era cunoscut─â pentru produc┼úia de ceap─â, iar cultivarea ei era un adev─ârat ritual, la care participa ├«ntreaga colectivitate. 

ÔÇ×Era o bucurie c├ónd se mergea la pus ceapa, era o mobilizare general─â a colectivit─â╚Ťii pentru o cultur─â de care depindea ├«n mare parte bun─âstarea lor, era un ritual, o s─ârb─âtoare a c├ómpului ╚Öi a oamenilor care se bucurau s─â fac─â lucrurile acestea ├«mpreun─â. Acolo pe c├ómp, to╚Ťi eram oameni ai p─âm├óntului, eram la fel de ╚Ť─ârani, chiar dac─â unii erau profesori sau preo╚Ťi sau studen╚Ťi. Ceapa, ╚Öi ├«n general munca la c├ómp, ne d─âdea ocazia s─â fim ├«mpreun─â. ├Ämi pl─âcea at├ót de mult s─â tr─âiesc acolo, s─â lucrez cu bunicii la c├ómp, c─â pentru mine ╚Öcoala ├«ntrerupea vacan╚Ťele, nu vacan╚Ťele ╚Öcoala. ╚śi n-a existat vacan╚Ť─â pe care s─â nu mi-o petrec la bunici, la c├ómp. Acolo m─â sim╚Ťeam eu ├«mp─âcat", povestea Dacian Ciolo┼č, ├«ntr-un interviu pentru revistasinteza.ro.

Părinţii nu au vrut să îl lase să dea la Liceul Agricol

A fost at├ót de fascinat de acel "ritual", ├«nc├ót a ales s─â mearg─â la un liceu agricol, ├«n ciuda protestelor p─ârin┼úilor. Numai elevii cu rezultate slabe la ├«nv─â┼ú─âtur─â mergeau la un astfel de liceu, iar copilul lor avea note mari. 

"C├ónd am plecat la liceu, le-am spus p─ârin╚Ťilor mei c─â m─â duc la Agricol. A fost o tragedie, s-au sup─ârat foc pe mine ei vroiau s─â m─â duc la mate-fizic─â. Vede╚Ťi, ziceau, cum s─â spun─â ei colegilor c─â fiul lor, bun la ├«nv─â╚Ť─âtur─â, merge la Agricol?! Acolo merg numai cei slabi, ├«mi spuneau. ╚śi a╚Öa se g├óndea atunci, asta era mentalitatea ╚Öi uneori chiar realitatea. La agricultur─â mergeai doar dac─â nu erai bun de altceva, cu toate ca Liceul Agroindustrial din ╚śimleul Silvaniei, la acea vreme, era unul dintre cele mai bune din ╚Ťar─â la acel profil, avea tradi╚Ťie, rezultate ╚Öi era recunoscut ├«n toat─â regiunea. Chiar dac─â s-au sup─ârat pe mine, eu tot acolo m-am dus. M-am g├óndit: oare cum s─â fac eu o carier─â profesional─â dar ├«n acela╚Öi timp sa r─âm├ón fidel pasiunii ╚Öi credin╚Ťei mele?! ╚śi atunci am decis s─â-mi urmez calea ├«n acest domeniu, cu credin╚Ťa c─â f─âc├ónd cu pasiune ╚Öi ├«ncredere ceea ce-mi place, m─â voi sim╚Ťi ╚Öi ├«mplinit, dar ├«mi voi g─âsi ╚Öi locul ├«n societate", a mai declarat Dacian Ciolo┼č. 

La facultate nu a intrat din prima ┼či a plecat ├«n armat─â. ├Än vara dinaintea ├«ncorpor─ârii, a lucrat la un IAS de l├óng─â Zal─âu, "la vaci", o experien┼ú─â care l-a c─âlit ┼či ├«nv─â┼úat multe pe plan profesional.

"Apoi am mers la facultate cu decizia ferm─â de a urma horticultura, sec╚Ťie la acea vreme ├«n cadrul Facult─â╚Ťii de agricultur─â. Cum examenul era foarte greu, iar eu am f─âcut prostia s─â scriu o singur─â op╚Ťiune, nu am intrat la horticultur─â, de╚Öi am avut media peste 9ÔÇŽ M-am dus ├«n armat─â, dar, ├«nainte de ├«ncorporare, ├«n vara aceea am lucrat c├óteva luni la un IAS de l├óng─â Zal─âu. Alt─â sup─ârare a p─ârin╚Ťilor mei: cum s─â lucrezi la vaci, s─â zic─â lumea c─â noi nu avem cu ce te ╚Ťine? Dar mi-a prins foarte bine acea prim─â experien╚Ť─â profesional─â, atunci am ├«nv─â╚Ťat multe ╚Öi am ├«nceput s─â m─â ┬źc─âlesc┬╗ profesional, acolo la baz─â, la umbra remorcii de tractor. Apoi am intrat la facultate, iar din ÔÇÖ90, ├«n perioada studen╚Ťiei am petrecut mai multe vacan╚Ťe ├«n stagii ├«n ferme din Europa, mai ales ├«n Fran╚Ťa. A fost o perioad─â de maturizare a spiritului, o perioad─â de c─âl─âtor, de ├«mbog─â╚Ťire a r─âd─âcinilor mele din Periceiul rural cu alte viziuni, cu alte istorii, cu alte orizonturi", ┼či-a amintit Dacian Ciolo┼č.

"Altfel vorbe┼čti despre agricultur─â dup─â ce pui m├ón─â pe sap─â"

├Än 1994, a absolvit Facultatea de Horticultur─â din cadrul Universit─â┼úii de ┼×tiin┼úe Agricole ┼či Medicin─â Veterinar─â din Cluj-Napoca ┼či s-a ├«ntors ├«n comuna natal─â, unde ┼či-a dorit s─â le arate ┼ú─âranilor cum s─â creasc─â produc┼úia agricol─â. ┼×i-a c├ó┼čtigat p├óinea singur, imediat dup─â ce a ie┼čit de pe b─âncile facult─â┼úi ┼či e foarte m├óndru de asta. ├Äntr-o comun─â unde, dac─â aveai mai pu┼úin─â ceap─â ├«ntr-un an, era vina vremii ┼či a p─âm├óntului, Dacian Ciolo┼č s-a luptat s─â fac─â schimb─âri. "Aveam iriga┼úie prin picurare, s─âm├ón┼ú─â hibrid─â, a trebuit s─â construiesc peste tradi┼úia de acolo. S─â ar─ât c─â se poate", mai spunea Ciolo┼č.

Motivul pentru care a preferat s─â fac─â el singur agricultur─â a fost unul c├ót se poate de simplu: ÔÇťAltfel vorbe┼čti de agricultur─â ┼či politic─â agricol─â dup─â ce pui m├óna pe sap─â, pe un volan de tractorÔÇŁ.

Nu a r─âmas la stadiul de fermier pentru c─â a sim┼úit c─â poate face mai mult. A plecat la studii ├«n Fran┼úa, la Rennes, ├«n 1995, pentru a studia "sistemele de produc┼úie ┼či dezoltarea rural─âÔÇŁ, la ├ëcole Nationale Sup├ęrieure Agronomique. La Montpellier a f─âcut masteratul ├«ntre 1996 ┼či 1997, apoi, ├«n 2000, a ├«nceput doctoratul, ├«n ÔÇťeconomia dezvolt─ârii agricole, agroalimentare ┼či ruraleÔÇŁ.

"Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultur─â"

├Än 2009, a devenit comisar european pe agricultur─â. Motivul lui Manuel Barosso a fost simplu: "Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultur─âÔÇŁ. A ocupat aceast─â func┼úie p├ón─â ├«n 2014, iar din iunie este consilierul pre┼čedintelui Comisei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentar─â interna┼úional─â. 

├Än tot acest timp, a aplicat acelea┼či principii: nu s-a dat la o parte de la munca grea ┼či a dorit mereu s─â fie transparent ├«n deciziile luate. " Eu am consultat popula╚Ťia Europei, am chemat agricultori de peste tot la discu╚Ťii, am f─âcut sondaje, numai a╚Öa creezi o comunitate, o ata╚Öezi unor idealuri ╚Öi ├«n╚Ťelegi mai bine a╚Ötept─ârile ├«nainte ca acestea s─â devin─â frustr─âri", spunea Dacian Ciolo┼č. 

interior 1583876 1920 jpg
roland stanescu jpg
bote bal contesa JPG
image png
3 violeta sotie marcel pavel 2 jpg jpeg
Ricky Martin sexy la plaj─â (6) jpg
Tiriac
01 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
zodiac chinezesc jpeg
michael o leary sef ryanair scumpiri webp
anpc litoral mancare restaurante litoral
nephentes pudica jpg
instagram social media jpg
VPN jpg