Dacian Cioloş nu a intrat din prima la facultate. Detalii neştiute

Ultima actualizare:

    Dacian Cioloş este noul premier desemnat al RomânieiFoto: AP
Dacian Cioloş este noul premier desemnat al RomânieiFoto: AP

Dacian Cioloş (46 de ani), prim ministrul desemnat al României, este una dintre puţinele figuri din spaţiul politic român care nu este considerată coruptă. Tehnocrat apreciat mai mult la Bruxelles decât la Bucureşti, fostul comisar european a fost mereu legat de agricultură, încă de pe vremea când era mic.

Dacian Cioloş a copilărit Pericei, din judeţul Sălaj. Acolo a învăţat, de la bunicul său, agricultură. 

“Mi-am petrecut aproape toate vacanţele la ţară, cu bunicul. Pentru mine, agricultura a fost un mod de viaţă. Munca e un mod de viaţă, nu o corvoadă. Când pui o sămânţă şi vezi că ea creşte sau nu, când mergi cu vaca la păscut, asta îţi oferă un raport cu viaţa. Agricultura îţi oferă un raport corect cu viaţa”, spunea Dacian Cioloş în 2011, conform verticalnews.ro.

Comuna natală era cunoscută pentru producţia de ceapă, iar cultivarea ei era un adevărat ritual, la care participa întreaga colectivitate. 

„Era o bucurie când se mergea la pus ceapa, era o mobilizare generală a colectivității pentru o cultură de care depindea în mare parte bunăstarea lor, era un ritual, o sărbătoare a câmpului și a oamenilor care se bucurau să facă lucrurile acestea împreună. Acolo pe câmp, toți eram oameni ai pământului, eram la fel de țărani, chiar dacă unii erau profesori sau preoți sau studenți. Ceapa, și în general munca la câmp, ne dădea ocazia să fim împreună. Îmi plăcea atât de mult să trăiesc acolo, să lucrez cu bunicii la câmp, că pentru mine școala întrerupea vacanțele, nu vacanțele școala. Și n-a existat vacanță pe care să nu mi-o petrec la bunici, la câmp. Acolo mă simțeam eu împăcat", povestea Dacian Cioloş, într-un interviu pentru revistasinteza.ro.

Părinţii nu au vrut să îl lase să dea la Liceul Agricol

A fost atât de fascinat de acel "ritual", încât a ales să meargă la un liceu agricol, în ciuda protestelor părinţilor. Numai elevii cu rezultate slabe la învăţătură mergeau la un astfel de liceu, iar copilul lor avea note mari. 

"Când am plecat la liceu, le-am spus părinților mei că mă duc la Agricol. A fost o tragedie, s-au supărat foc pe mine ei vroiau să mă duc la mate-fizică. Vedeți, ziceau, cum să spună ei colegilor că fiul lor, bun la învățătură, merge la Agricol?! Acolo merg numai cei slabi, îmi spuneau. Și așa se gândea atunci, asta era mentalitatea și uneori chiar realitatea. La agricultură mergeai doar dacă nu erai bun de altceva, cu toate ca Liceul Agroindustrial din Șimleul Silvaniei, la acea vreme, era unul dintre cele mai bune din țară la acel profil, avea tradiție, rezultate și era recunoscut în toată regiunea. Chiar dacă s-au supărat pe mine, eu tot acolo m-am dus. M-am gândit: oare cum să fac eu o carieră profesională dar în același timp sa rămân fidel pasiunii și credinței mele?! Și atunci am decis să-mi urmez calea în acest domeniu, cu credința că făcând cu pasiune și încredere ceea ce-mi place, mă voi simți și împlinit, dar îmi voi găsi și locul în societate", a mai declarat Dacian Cioloş. 

La facultate nu a intrat din prima şi a plecat în armată. În vara dinaintea încorporării, a lucrat la un IAS de lângă Zalău, "la vaci", o experienţă care l-a călit şi învăţat multe pe plan profesional.

"Apoi am mers la facultate cu decizia fermă de a urma horticultura, secție la acea vreme în cadrul Facultății de agricultură. Cum examenul era foarte greu, iar eu am făcut prostia să scriu o singură opțiune, nu am intrat la horticultură, deși am avut media peste 9… M-am dus în armată, dar, înainte de încorporare, în vara aceea am lucrat câteva luni la un IAS de lângă Zalău. Altă supărare a părinților mei: cum să lucrezi la vaci, să zică lumea că noi nu avem cu ce te ține? Dar mi-a prins foarte bine acea primă experiență profesională, atunci am învățat multe și am început să mă «călesc» profesional, acolo la bază, la umbra remorcii de tractor. Apoi am intrat la facultate, iar din ’90, în perioada studenției am petrecut mai multe vacanțe în stagii în ferme din Europa, mai ales în Franța. A fost o perioadă de maturizare a spiritului, o perioadă de călător, de îmbogățire a rădăcinilor mele din Periceiul rural cu alte viziuni, cu alte istorii, cu alte orizonturi", şi-a amintit Dacian Cioloş.

"Altfel vorbeşti despre agricultură după ce pui mână pe sapă"

În 1994, a absolvit Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi s-a întors în comuna natală, unde şi-a dorit să le arate ţăranilor cum să crească producţia agricolă. Şi-a câştigat pâinea singur, imediat după ce a ieşit de pe băncile facultăţi şi e foarte mândru de asta. Într-o comună unde, dacă aveai mai puţină ceapă într-un an, era vina vremii şi a pământului, Dacian Cioloş s-a luptat să facă schimbări. "Aveam irigaţie prin picurare, sămânţă hibridă, a trebuit să construiesc peste tradiţia de acolo. Să arăt că se poate", mai spunea Cioloş.

Motivul pentru care a preferat să facă el singur agricultură a fost unul cât se poate de simplu: “Altfel vorbeşti de agricultură şi politică agricolă după ce pui mâna pe sapă, pe un volan de tractor”.

Nu a rămas la stadiul de fermier pentru că a simţit că poate face mai mult. A plecat la studii în Franţa, la Rennes, în 1995, pentru a studia "sistemele de producţie şi dezoltarea rurală”, la École Nationale Supérieure Agronomique. La Montpellier a făcut masteratul între 1996 şi 1997, apoi, în 2000, a început doctoratul, în “economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale”.

"Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură"

În 2009, a devenit comisar european pe agricultură. Motivul lui Manuel Barosso a fost simplu: "Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”. A ocupat această funcţie până în 2014, iar din iunie este consilierul preşedintelui Comisei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentară internaţională. 

În tot acest timp, a aplicat aceleaşi principii: nu s-a dat la o parte de la munca grea şi a dorit mereu să fie transparent în deciziile luate. " Eu am consultat populația Europei, am chemat agricultori de peste tot la discuții, am făcut sondaje, numai așa creezi o comunitate, o atașezi unor idealuri și înțelegi mai bine așteptările înainte ca acestea să devină frustrări", spunea Dacian Cioloş. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net