Darius Vâlcov s-a predat în Italia. De ce este urmărit de statul român fostul ministru de Finanțe

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare de autoritățile române s-a predat la o secţie de Poliţie din Napoli. Fost important politician român și chiar ministru de Finanțe, Vâlcov are 46 de ani și este condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani 

Darius Vâlcov
Darius Vâlcov s-a predat sperând într-o instanță favorabilă. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Potrivit corriere.it, „Vâlcov a făcut obiectul unui mandat internaţional de arestare emis de autorităţile judiciare din România la 3 mai”. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, s-a predat ieri dimineață la un comisariat de poliție din suburbiile orașului Napoli, mai precis localitatea  Portici-Ercolano.

De ce s-a predat Vâlcov în Napoli

De ce aici? Pentru că tribunalele din această zonă au refuzat predarea către autoritățile române a mai multor condamnați pentru faptele de care este acuzat și fostul politician. Vâlcov a fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, decizia instanţei fiind definitivă. Fostul om politici nu a mai așteptat sentința și de aproximativ un an trăia în Italia unde își deschisese mai multe afaceri. 

Cel mai scump tablou gasit la Darius Vâlcov este o operă a lui Auguste Renoir
Acest nud de Auguste Renoir l-a costat pe Vâlcov 114.000 de euro. Foto:wikimedia.org

De ce a fost dat în urmărire Darius Vâlcov 

În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuzau de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupată de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, totul a început în 2009, când patronul unei firme de construcții, Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, judeţul Olt. Omul de afaceri a solicitat edilului ca acesta să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti.

În schimb, se obliga să îi plătească lui Vâlcov, 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări. Firma lui Berna a câştigat ulterior licitaţii în valoare de de peste 78 de milioane de lei au susținut în rechizitoriu procurorii. Vâlcov se prezenta periodic personal la sediul firmei de construcții pentru a-și lua „partea” 

Darius Vâlcov a mai fost acuzat că, din 2011 până în 2015, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, folosind informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţinea atunci şi pe care le administra prin interpuşi, obţinând astfel 2.272.200 de lei. 

Averea șocantă confiscată de procurori de la Vâlcov 

Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari, care au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov. De asemenea, anchetatorii au pus poprire pe sumele de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei. 

Pentru că au aflat că Darius Vâlcov a investit majoritatea banilor în opere de artă, devenind unul dintre cei mai mari colecționari din România acelor vremuri, autoritățile au început goana după găsirea tablourilor. Procurorii DNA au avut succes în 26 martie 2015, când în urma a şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, anchetatorii au găsit 101 tablouri.

„Printre operele găsite  în ascunzătorile fostului om politic se află picturi cu semnături ale unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă” a anunțat la vremea respectivă DNA. 

 Lucrările de artă erau ascunse în poduri sau în spatele unor pereți din rigips. Procurorii DNA au dezvăluit pe surse că Darius Vâlcov ar fi cumpărat tablourile de la case de licitație celebre prin interpuși. Cele mai multe ar fi fost cumpărate de fostul șofer al ex-ministrului care este însă și cel care l-a trădat și a indicat locurile în care se aflau operele de artă.  Acestea erau ținute printre altele în garajul lui Vâlcov din București, în podurile unor case din satul Crușovu din cea mai săracă localitate din Olt, comuna Brastavățu scria la vremea respectivă digi24.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net