De azi se deschide România, dar viața va fi altfel. Depinde doar de noi să controlăm virusul care ne-a ținut prizonieri

Ultima actualizare:

    Aceste imagini trebuie să rămână o amintire, distanțarea socială fiind extrem de importantăFoto: Inquam
Aceste imagini trebuie să rămână o amintire, distanțarea socială fiind extrem de importantăFoto: Inquam

România nu mai este, începând din această noapte (15 mai), în stare de urgenţă. S-a încheiat o premieră în istoria recentă a ţării noastre, o situaţie care ne-a dat peste cap traiul, munca şi libertatea de a călători. Începând de astăzi, se relaxează măsurile care au fost instituite pentru a preveni o explozie a cazurilor de Covid-19, în contextul pandemiei care a lovit lumea de la începutul acestui an. Relaxarea nu înseamnă însă că ştergem totul cu buretele. Depinde doar de noi să rămânem sănătoşi!

Vineri, 15 mai, o zi extrem de aşteptată de românii care în ultimele două luni s-au simţit „prizonieri” în propriile case. Am lucrat de acasă, am făcut şcoală de acasă, am ieşit din casă doar pentru a ne cumpăra strictul necesar. Am încercat să ne protejăm de pandemia care a îmbolnăvit, până acum, peste 4 milioane de persoane pe tot globul şi a luat aproape 300.000 de vieţi. La două luni şi două săptămâni distanţă de primul caz de Covid-19 apărut în România, avem peste 16.000 de cazuri şi peste 1.040 de decese. Măsurile luate rapid de autorităţi au făcut ca bilanţul să nu fie atât de crunt ca în alte ţări vest-europene (Italia, Spania, Anglia), însă multe lucruri au fost sacrificate: multe sectoare economice s-au prăbuşit, numărul şomerilor a crescut, mii de copii n-au avut acces la lecţii.

De azi, începe relaxarea. Ne vom putea deplasa în interiorul localităţii fără a mai completa celebra declaraţie pe proprie răspundere şi vom vedea reluate anumite activităţi. Ne reîntoarcem „la viaţă”, dar schimbările sunt importante: va trebui să purtăm măşti în spaţiile publice şi în mijloacele de transport în comun, munca la birou va fi regândită, ne va tunde un frizer cu mască, iar în spitale şi policlinici vom intra numai după controale stricte.

Trecerea la noua etapă nu înseamnă însă că pericolul a dispărut. Un vaccin contra coronavirusului este încă foarte departe şi nici măcar un tratament sigur, care funcţionează sută la sută, nu a fost încă stabilit. Pericolul infectării cu COVID-19 nu dispare doar pentru că afară se încălzeşte şi nici pentru că noi trebuie să ne întoarcem la serviciu. Depinde de fiecare dintre noi să rămânem sănătoşi şi să avem grijă şi de sănătatea publică. Respectarea normelor de protecţie, personală şi colectivă, este vitală: purtarea măştii, evitarea ieşirii în public dacă avem simptome respiratorii, igiena mâinilor. Se deschid parcurile, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne înghesuim pe alei sau la locurile de joacă. Putem ieşi din case, dar nu e cazul să ne întâlnim cu toţi prietenii să ieşim „în gaşcă”. Nerespectarea acestor măsuri va duce la un adevărat dezastru: o creştere a numărului de cazuri, o sufocare a spitalelor şi un nou „colaps”. Practic, am „strica” tot ce am încercat să construim din martie încoace!Reglementările legale privind trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă sunt încă incerte. Premierul Ludovic Orban a anunţat, ieri, că starea de alertă va fi declarată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, organism a cărui conducere o va prelua personal.„Odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi vor fi stabilite în baza OUG 21 care reglementează situaţiile de urgenţă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare”, a declarat ieri premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Două luni în starea de urgență

Starea de urgență a fost instituită în România în urmă cu două luni, din cauza pandemiei de Covid-19. Pentru prima dată în țara noastră au fost îngrădite o serie de drepturi fundamentale, cum ar fi libera circulație. Viața tuturor s-a schimbat radical, în special în contextul temerilor legate de sănătate: amenințarea noului coronavirus. Străzile s-au golit, magazinele s-au închis, pentru fiecare deplasare a fost nevoie de o declarație pe proprie răspundere, au fost date 9 ordonanțe militare. Primul caz confirmat de coronavirus în România a fost anunțat la 26 februarie. Era un tânăr de 20 de ani, din județul Gorj care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Sâmbătă, 25 aprilie 2020, s-a anunțat și cel mai mare număr de morți în decursul unei zile: 34. Cele mai multe cazuri depistate într-o zi s-au înregistrat în 11 aprilie: 523. România se situează  pe locul 32 în lume în privința numărului de cazuri înregistrate, dar pe locul 23 în ceea ce privește decesele.

Citește și:

14 mai, ultima zi de stare de urgență. Ce ne așteaptă de acum încolo

Vom trăi cu virusul printre noi! Epidemiologul Molnar Geza explică tot ce trebuie să facem pentru a fi în siguranță

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente sanatoase jpg
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net