De ce ne îmbolnăvim de COVID-19 dacă suntem vaccinaţi: 4 factori care cresc riscul
Ultima actualizare:
În valul 4 al pandemiei, mulţi români vaccinaţi anti-COVID-19 s-au îmbolnăvit şi chiar au murit. Însă riscul de infectare, în ciuda vaccinului, nu este egal pentru toată lumea, existând patru factori care cresc această ameninţare, potrivit news.ro.
- Tipul de vaccin. Vaccinul Pfizer, cel mai răspândit în lumea occidentală, are o eficienţă de 95% în ceea ce priveşte reducerea infectării. Moderna are 94%, Johnson & Johnson - 66%, iar vaccinul AstraZeneca - 70%.
- Timpul scurs de la primirea ultimei doze. Imunitatea dată de serul Pfizer, de exemplu, se diminuează în primele patru-şase luni de la a doua doză. Acesta este motivul pentru care multe ţări au decis să vaccineze populaţia cu o a treia doză de rapel.
- Variantele coronavirusului. SARS-CoV-2 a suferit anumite mutaţii, care, la rândul lor, au generat o varietate de tulpini tot mai contagioase. Eficacitatea a fost calculată în raport cu prima variantă a coronavirusului. Acum, Pfizer are o eficacitate de 93% împotriva variantei Alpha şi 88% faţă de Delta.
- Sistemul imunitar. Rezistenţa organismului scade odată cu vârsta. Iar afecţiunile medicale cronice sau pe termen lung pot slăbi răspunsul imunitar. Din acest motiv, persoanele în vârstă şi cele care sunt imunodeprimate tind să dezvolte mai puţini anticorpi după ce au fost vaccinate, fiind considerate mai vulnerabile la infecţii.
Studiile medicale au demonstrat însă că, în majoritatea cazurilor, persoanele vaccinate pot face, chiar dacă se infectează, forme mai uşoare de boală faţă de cele nevaccinate.