De ce ne simţim rău când afară sunt 37 de grade Celsius, deşi corpul are aceeaşi temperatură

Ultima actualizare:

România se află, de două săptămâni, sub caniculă, iar temperaturile trec frecvent de 37 de grade Celsius la umbră. La aceste valori, gradul de disconfort al organismului depăşeşte limitele maxime şi pot interveni probleme de sănătate. Medicii ne sfătuiesc să stăm în locuri umbroase şi să ne hidratăm, pentru a ne menţine optimă starea de sănătate.

Încă din primii ani de şcoală am învăţat că temperatura normală a corpului uman este cuprinsă între 36,5 şi 37,5 grade Celsius. Astfel, ne întrebăm, pe bună dreptate, de ce temperatura ambientală de 37 de grade este considerată mare, dacă şi cea a organismului nostru este la fel.  

Medicii spun că temperatura corpului uman este menţinută prin procese active şi că nu are voie să se abată de la limite decât în situaţii speciale. ”Ce e peste intervalul normal de temperatură se cheamă febră şi reprezintă un mecanism de apărare împotriva infecţiilor”, arată cardiologul Vasi Rădulescu. „Ceea ce e sub intervalul normal se cheamă hipotermie şi nu reprezintă nici un mecanism de apărare, ci o stare patologică (traume ale hipotalamusului sau alte afecţiuni) sau o imposibilitate de adaptare la mediul înconjurător (temperaturi foarte mici ce nu pot fi compensate). O hipertermie peste 40 de grade Celsius poate fi mortală. O hipotermie sub 35 de grade Celsius - la fel. Corpul trebuie să rămână între valorile normale acceptate”, scrie medicul din Bucureşti pe blogul său. 


    Medicii ne învaţă cum să traversăm perioada de caniculă fără să avem probleme de sănătate
Medicii ne învaţă cum să traversăm perioada de caniculă fără să avem probleme de sănătate

Medicul are şi explicaţia pentru faptul că ne simţim rău când afară sunt 37 de grade Celsius, deşi organismul nostru are aceeaşi temperatură. ”Ei bine, intervin mai multe probleme. Avem în majoritatea celulelor noastre nişte uzine mici de tot, invizibile. Ele se cheamă mitocondrii. Aceste organite celulare sunt răspunzătoare pentru producţia de energie. Această moleculă este moneda energetică a lumii vii. În mitocondrii se produce şi căldură. Aceasta este folosită pentru homeostazia termică (proprietatea organismului de a-şi menţine temperatura constantă), iar când corpul stă bazal la 37 de grade Celsius, lângă el aerul având tot 37 de grade, e nevoie de un schimb termic pentru a elimina surplusul. La o temperatură ambientală egală cu cea a corpului, acesta nu poate pierde excesul de căldură şi din această cauză simţim că ne este cald”, afirmă doctorul Vasi Rădulescu. 

Specialistul mai spune că, pentru a pierde căldura, organismul are mecanisme de adaptare, precum transpiraţia ori vasodilataţia: ”Pur şi simplu, ştim când ne e cald şi ştim ce măsuri să luăm pentru a ne răcori”.  


    Cardiologul Vasi Rădulescu explică de ce simţim că ne este cald
Cardiologul Vasi Rădulescu explică de ce simţim că ne este cald

Vipia persistă în sudul şi sud-estul ţării 

Meteorologii au transmis o nouă avertizare cod galben de caniculă, valabilă azi şi mâine, în Capitală şi în 10 judeţe din sudul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 şi 36 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius. Şi în Bucureşti vremea va fi călduroasă, cu disconfort termic ridicat, îndeosebi în cursul după-amiezilor. Azi, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar mâine va urca la 36-37 de grade. Minimele vor avea valori de 19-22 de grade. Seara vor fi condiţii pentru manifestări de instabilitate atmosferică. 

Organismul uman are temperatura de 37 de grade Celsius, întrucât această valoare ne oferă protecţie faţă de anumite bacterii, virusuri şi fungi. De asemenea, ne optimizează liniile metabolice, ca să nu fim nevoiţi să mâncăm tot timpul, conform specialiştilor. 

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net