De ce nu merge premierul Dăncilă la Sibiu? Ce este Consiliul European
De ce nu a fost invitat premierul României la Sibiu, pe 9 mai 2019, la summit-ul Consiliului European? Confuzia pornește de la denumirile asemănătoare ale instituțiilor Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene.
Politicienii au comentat în fel și chip faptul că premierul Dăncilă nu a fost invitat la summit-ul informal al șefilor de stat și guvern din UE.
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment, unde vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, astfel că România va fi reprezentată de şeful statului.
„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nici o manifestare în alt format decât Consiliul European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European care vine în deschiderea Consilulul European şi face o prezentare. Asta este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusk”, a explicat, marţi, Klaus Iohannis, citat de digi24.ro.
Este o instituție a Uniunii Europene. Este format din liderii de stat sau de guvern ai statelor membre. Președintele Consiliului European este acum Donald Tusk. Nu are putere legislativă oficială, dar este o instutuție care stabilește stategiile Uniunii, acționând ca o președinție colectivă a UE. Liderii de stat sau de guvern se întâlnesc de cel puțin de patru ori pe an. Pe 9 mai, reuniunea are loc la Sibiu, de Ziua Europei. De pildă, la summit-ul de la Sibiu, se vor discuta măsurile ce se vor lua pentru reducerea emisiilor de carbon. În urma discuțiilor de la Sibiu, se va elabora Agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024, aceasta urmând să fie adoptată la Consiliul European din iunie.
Ce este Consiliul Uniunii Europene
Împreună cu Parlamentul European, Consiliul UE este principalul organism de putere al UE. Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni (ianuarie – iunie 2019). În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile, adoptă bugetul UE, elaborează politica de securitate a UE, negociază și adoptă legislația UE, împreună cu Parlamentul European.
Ce este Consiliul Europei
Consiliul Europei (CoE) este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene, precum și alte state din centrul și estul Europei. Este diferit de Consiliul European și de Consiliul Uniunii Europene. CoE este reprezentată de ”Adunarea parlamentară” (alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale) și de ”Comitetul miniștrilor” (alcătuit din miniștri de externe ai statelor membre). ”Comitetul miniștrilor” este organismul de decizie al CoE.
Rolul CoE este de a proteja drepturile omului, al democrației, căutarea de soluții pentru problemele societății europene (discriminare, mediu, droguri, terorism, SIDA și altele).
Citește și Ce salarii au europarlamentarii. De ce se ”bat” pe 32 de locuri
Citește și România a preluat, simbolic, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la Austria