De ce refuză românii să se vaccineze. Psihiatru: ”Mesajele transmise prin intermediul mass-media cauzează tulburări”

Ultima actualizare:

    Social-media este principala sursă de informare pentru mulțiFOTO: Shutterstock
Social-media este principala sursă de informare pentru mulțiFOTO: Shutterstock

Numărul vaccinărilor zilnice a început să scadă simțitor în ultima perioadă. Mulți par să se fi întors din nou la convingerile lor negaționiste alimentate de teoriile conspirației. Specialiștii spun că refuzul românilor de a se vaccina provine din greşelile de comunicare ale autorităţilor, dar şi ale mass-media.

Pentru ca încrederea populației să crească, ar trebui ca în emisiunile TV să fie invitaţi mai mulţi medici, virusologi sau epidemiologi, în care românii ar avea mai multă încredere, spun experții potrivit Adevărul.ro.

Cum se face o campanie de vaccinare eficientă

Medicul psihiatru Petronela Nechita din Iaşi este de părere că, despre vaccinare, singurii în măsură să vorbească sunt medicii și că mass-media poate face mai mult decât să prezinte cifre seci despre pandemie.

„Mass-media poate influenţa considerabil populaţia prin mesajele pe care le difuzează în spaţiul public. Dacă posturile TV, mai ales cele urmărite cu precădere în mediul rural (unde este cea mai mică rată de vaccinare), ar difuza mai multe emisiuni informative, la care să participe ca invitaţi diverşi specialişti în medicină, epidemiologi, infecţionişti, virusologi, pneumologi, atunci rata vaccinării ar creşte semnificativ. Consider că medicii sunt singurii în măsură să discute despre vaccinare, pentru ca populaţia să poată lua o decizie cu adevărat informată. Atâta timp cât mass-media alege să dea voce persoanelor neavizate, lumea va fi bulversată de incoerenţa mesajelor”, a spus psihiatrul Petronela Nechita.

Specialista a mai spus că imaginile apocaliptice prezentate la televiziuni nedublate de explicații clare venite de la experții în domeniu nu fac decât să aducă panică.

”Nu cred că este suficient să se difuzeze statistici cu numărul de decese, numărul de infectări, imagini cu saloane aglomerate de pacienţi cu COVID sau să se vorbească despre restricţii, pentru că acest lucru nu va face altceva decât să sădească şi mai puternic frica în populaţie, şi chiar mai rău, să genereze proteste. Statul şi comunicatorii publici trebuie să informeze corect oamenii, ca într-un final aceştia să fie cu adevărat convinşi că vaccinarea e cea mai bună soluţie pentru ei, nu să se simtă constrânşi şi ameninţaţi”, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul psihiatru Petronela Nechita din Iaşi.

Citește și:Cum începe școala luni? Sorin Cîmpeanu: „În funcție de rata de vaccinare a angajaților”

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA: România a depășit 50.000 de decese de la începutul pandemiei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tocanita de legume libaneza cu naut  Sursa foto shutterstock 2282965227 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cathedral 5881418 1280 jpg
telefin buda jpg
regina elisabeta gettyimages jpg
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
image png
image png
saguna jpg
reumatism jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net