De ce se comercializează șunca feliată în vid și ce se întâmplă în timpul procesului de vidare

Un produs pe mesele românilor, apreciat pentru savoare și versatilitate. Fie la micul dejun, fie ca gustare rapidă, șunca vidată ne salvează mereu din bucătărie. Dar v-ați întrebat vreodată cum ajunge la noi în această formă convenabilă?

De ce se vinde șunca feliată în vid, de fapt /foto: Pixabay
De ce se vinde șunca feliată în vid, de fapt /foto: Pixabay

Vidarea alimentelor a devenit o practică tot mai populară, atât în rândul producătorilor industriali, cât și în gospodăriile individuale.

Această metodă simplă de conservare oferă numeroase beneficii, de la prelungirea duratei de valabilitate la îmbunătățirea gustului și aromei.

Un element omniprezent pe mesele românilor, apreciat pentru savoare și versatilitate. Fie la micul dejun, fie ca gustare rapidă, șunca vidată ne salvează mereu din bucătărie. Dar ați zăbovit vreodată să vă întrebați cum ajunge la noi în această formă convenabilă?

Ce presupune procesul de vidare

Vidarea presupune eliminarea aerului din jurul alimentelor, fie prin introducerea lor într-o pungă sau caserolă specială, fie prin folosirea unui aparat de vidare. Prin îndepărtarea oxigenului, se creează un mediu anaerob care împiedică proliferarea bacteriilor și a altor microorganisme responsabile de alterarea alimentelor.

Metoda manuală: Se utilizează pungi speciale cu supapă de etanșare. Alimentul este introdus în pungă, iar aerul este eliminat manual prin presare sau prin folosirea unei pompe de mână. Punga este apoi sigilată termic.

Metoda cu aparat: Aparatul de vidare extrage automat aerul din pungă sau caserolă, creând un vid parțial. Procesul este mai rapid și mai eficient decât metoda manuală, permițând vidarea unei cantități mai mari de alimente în timp mai scurt.

Avantaje ale vidării alimentelor:

Vidarea poate dubla sau chiar tripla durata de valabilitate a alimentelor, reducând semnificativ risipa alimentară.

Eliminarea oxigenului previne oxidarea alimentelor, menținând aspectul, textura și culoarea lor naturală pentru o perioadă mai lungă de timp.

Vidarea conservă aromele naturale ale alimentelor, prevenind evaporarea lor. În plus, marinarea cărnii sau a legumelor în vid intensifică absorbția aromelor condimentelor.

Alimentele vidate pot fi depozitate la frigider sau congelator, ocupând mai puțin spațiu datorită eliminării aerului.

Pot fi vidate o varietate de alimente, de la carne și mezeluri la legume, fructe, brânzeturi și chiar preparate culinare gata de încălzit.

Recomandări pentru vidarea alimentelor

Este important ca alimentele să fie proaspete și de calitate superioară pentru a beneficia la maximum de avantajele vidării.

Alegeți pungi sau recipiente special concepute pentru vidare, care pot rezista la presiunea negativă creată în interior.

Asigurați-vă că urmați cu atenție instrucțiunile aparatului de vidare sau ale pungilor speciale pentru a obține un rezultat optim.

Notați data vidării și tipul de aliment pe fiecare pungă sau recipient pentru a monitoriza durata de valabilitate.

Vidarea alimentelor este o modalitate simplă și eficientă de a le menține proaspete, gustoase și sigure pentru o perioadă mai lungă de timp.

Indiferent dacă sunteți un producător industrial sau un pasionat de gastronomie acasă, integrarea vidării în rutina dumneavoastră vă va permite să vă bucurați de alimente delicioase și pline de nutrienți pentru mai mult timp.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Camilla Foto profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
obiect valoros jpg
femeie trista jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
hannah rose papusi jpg
imelda marcos jpg
vreme ploi jpg
cigarette 8771248 1280 png
sammy basso jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net