De ce sunt casele bunicilor mai rezistente la cutremur? Secretul este unul banal

Ultima actualizare:

Pe vremuri, lucrurile nu erau făcute de mântuială! Drept dovadă stau vechile case de la țară, în care locuiau bunicii și străbunicii noștri, care au fost construite să reziste chiar și la cutremure puternice. Cele mai multe au prins inclusiv seismul din 1977, iar unele chiar și pe cel din 1940. Au rămas tot în picioare, deci care e secretul acestor locuințe?

Casă expusă la Muzeul ASTRA din Sibiu (Foto: Click!)
Casă expusă la Muzeul ASTRA din Sibiu (Foto: Click!)

„Asta îi permite casei ca la anumite cutremure sau alunecări de teren să reziste”

Directorul Muzeului în aer liber din Sibiu, Lucian Robu, a vorbit desore rezistența acestor case și despre diferența dintre ele și construcțiile din ziua de azi. Lemnul de stejar și meșterii care știau să îl cioplească și să îl îmbine stau la baza secretului locuințelor bunicilor noștri, potrivit adevarul.ro. 

 „Ceea ce este extraordinar la aceaste construcții este tormai corelația lor exteordinară cu natura. Aceste ieșituri, aceste bârne care ies oarecum - le numim noi cheotori sau juxtapuneri - sunt îmbinate una în alta în ceea ce meșterii numeau crestături.

Asta îi permite casei ca la anumite cutremure sau alunecări de teren să reziste. Practic, permit elementelor structurale să se balanseze ușor, să se miște. Nu stau într-o structură rigidă. Lemnul bine ales e rezistent, își crează propria lui durabilitate, modul în care grinzile susțin tavanul, modul în care greutatea acoperișului se lasă pe stâlpi fac ca această construcție să intre într-o tensiune, într-un echiclibru”, a explicat directorul Muzeului în aer liber din Sibiu, Lucian Robu, pentru Agerpres.

În Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA,  cel mai mare de acest fel din Europa,  putem admira case care au rezistat fără nicio problemă la cutremurele din ultimii 200 de ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net