Cât de sigure sunt blocurile din România, în caz de cutremur. Statistici îngrijorătoare

Ultima actualizare:

Cutremurele din Turcia şi Siria şi mai nou cele din Gorj au reamintit bucureştenilor că sute de clădiri din cel mai mare oraş al ţării sunt de fapt uriaşi cu picioare de lut. Primăria Capitalei are pe hârtie sute de imobile care trebuie consolidate. Pe şantiere însă realitatea e alta! 

image

De ce este o problemă blocarea consolidării imobilelor care prezintă risc seismic în cel mai mare oraş al României? Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a realizat în 2022 un document care arăta negru pe alb că în cazul unui cutremur de de suprafaţă de peste 7 grade, similar celui din 1977, 23.000 de clădiri din Capitală vor suferi „avarii semnificative”. Dintre acestea, o mie de clădiri vor fi avariate grav, respectiv la „nivel de colaps parţial sau total”. La ora actuală, dintre clădirile de locuit cu cel puţin un etaj expertizate seismic, în clasa I de risc sunt 362 de imobile, în clasa II - 373 imobile. Specialiştii estimează însă că în oraş există peste 2.400 de imobile care necesită lucrări de consolidare urgente deoarece sunt un pericol public pentru locatari şi trecători.

«Nici proprietarii nu vor consolidare»

Toate administraţiile care au venit la cârma Capitalei au promis să rezolve problema, dar nu s-a făcut nimc. În prezent este şi mai rău, nu se lucrează pe nici un şantier. De ce? Vechiul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a însărcinat cu lucrările o companie, desfiinţată apoi de noul edil, Nicuşor Dan, care a înfiinţat o altă structură. Aflată în lichidare, compania se ceartă acum pe şantiere cu urmaşa sa, AMCCRS.

În mandatul Gabrielei Firea au început şantierele de consolidare la 12 imobile (Blănari 2, 6, 8, 10; Franceză 30, Spătarului 36, Ştirbei Vodă 20, Biserica Enei 14, Vânători 17, Victoriei 22-24, Kogălniceanu 30, Luchian 12 C). Potrivit directorului AMCCRS, Răzvan Munteanu pe opt dintre aceste şantiere nu se mai lucrează, iar patru sunt teoretic terminate, dar într-un singur imobil locatarii s-au mutat înapoi.

„Dacă la alte companii procedura de intrare în faliment a fost mai uşoară şi mai rapidă, la Compania Municipală Consolidări nu a fost aşa. Abia acum se face predarea (nr. cu administratorul judiciar) pentru a putea face restul de executat. Am pierdut luni bune”, a explicat Munteanu în exclusivitate pentru Click!. Cei ce suferă sunt bucureştenii care nu au încredere în astfel de lucrări, refuză să-şi părăsească locuinţele care stau să cadă şi se roagă la Dumnezeu să nu vină seismul.

image

Răzvan Munteanu a recunoscut pentru Click! că programul de consolidare are probleme şi a enumerat mai multe motive. „Oamenii nu sunt de acord cu consolidarea. De exemplu, la Blocul Patria, într-un an şi jumătate au reuşit să strângă doar 40 la sută din semnăturile necesare. Preferă să închirieze faţada pentru reclame şi să ia bani, să închirieze apartamentele. Cei care sunt proprietari nu locuiesc acolo”, a dezvăluit directorul AMCCRS. Acesta a mai explicat că procesul de consolidare este foarte complicat şi „periculos”.

„Dacă nu faci bine lucrurile există riscul ca lucrările să înceapă şi apoi să fie oprite din cauza unor erori de proiectare sau fiindcă sunt probleme cu constructorul, iar oamenii să nu se poată întoarce în imobil 10-12 ani, aşa cum s-a mai întâmplat”. 

Miercuri au pornit lucrările la prima clădire  pe 2023

image

Prima clădire unde au început în 2023 lucrările de consolidare este în Centrul Istoric al Capitalei, pe strada Blănari nr. 14. „În clădirea monument istoric a funcționat celebrul Club A, un loc emblematic pentru multe generații de studenți și tineri din București. Construit între anii 1934-1937, acest imobil a găzduit Clubul studenților de la Arhitectură, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare, fiind încadrat în clasa I de risc seismic”, a motivat primarul Capitalei, Nicușor Dan, alegerea imobilului. Clădirea rezidențială are cinci etaje, cu spații comerciale la parter, club A fiind la subsol.

Termenul de execuție al lucrărilor este de 20 de luni, dar este greu de crezut că va fi respectat atâta timp cât la ora actuală, Municipalitatea are abandonate mai multe clădiri în consolidare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net