De la „toamna” finalului de mai, la temperaturi peste normalul perioadei. Început de vara fierbinte
Devine din ce în ce mai dificil să ne acomodăm temperaturilor tot mai haotice din utimii ani. În România, clima este într-o continuă schimbare cu diferențe teribile de temperaturi chiar și de la o zi la alta. Iată cel mai recent exemplu: de la zilele 28 și 29 mai cu vreme de toamnă veritabilă, trecem la temperaturi de peste 30 de grade Celsius în prima zi din luna iunie. De altfel, experții avertizează că vara 2024 are toate șansele să devină cea mai călduroasă din istorie, în toată lumea, inclusiv în România.
Vara debutează cu un prim val de căldură
Finalul de mai a adus vreme neașteptată, mai ales după temperaturile neobișnuit de ridicate din luna aprilie și începutul lunii mai. Vântul, temperaturile scăzute și ploile abundente au creat tabloul unei perioade mai degrabă de toamnă.
Vremea se va schimba radical în următoarele ore, astfel că vara va debuta încă din prima zi cu un prim val de căldură. Valorile le vor depăși pe cele normale pentru prima zi de vară.
„Vestea bună este că 1 iunie nu îl așteptăm cu paltonul și cel puțin pentru zona de litoral așteptăm o încălzire cu temperaturi maxime începând de vineri, sâmbătă, duminică, temperatiri maxime cuprinse între 28 - 30 de grade. Cred ca și operatorii din turism primesc cu mare bucurie această veste, turiștii de asemenea. Cred ca o să fie un weekend fierbinte”, a declarat pentru DCNews directorul C.M.R. Dobrogea din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, Dumitru Marius Coțofan.
Toată luna va avea temperaturi peste normal
Conform ANM, în luna iunie vremea va fi predominant frumoasă.
Și în săptămânille următoare, valorile medii ale temperaturii aerului vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă în sud, est și unele zone din centrul teritoriului, în timp ce în restul regiunilor se vor situa în jurul mediilor multianuale.
Cantitățile de precipitații vor fi peste medie în vest, nord-vest și unele zone din centrul teritoriului, în timp ce în restul regiunilor se vor situa în jurul valorilor obișnuite pentru această perioadă.
„Acest lucru este incredibil de neobişnuit”
În ultimele 12 luni a fost, în medie, cu 1,58 grade Celsius mai cald decât clima planetei în secolul al XIX-lea, spun experții după ce luna martie a fost declarată a zecea lună consecutiv cu temperaturi record, transmite AFP, citată de News.ro.
De mai bine de un an, temperatura oceanelor, principalele regulatoare climatice, care acoperă 70% din suprafaţa Pământului, este mai caldă ca niciodată.
Luna martie 2024 a stabilit chiar un nou record istoric pentru toate lunile combinate, cu o medie de 21,07°C măsurată de Copernicus la suprafaţa mării (excluzând zonele din apropierea polilor).
„Acest lucru este incredibil de neobişnuit”, notează Samantha Burgess.
Schimbările climatice ar putea trece „într-un teritoriu neexplorat”, dacă temperaturile nu scad până la sfârşitul anului, a declarat pentru BBC Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale al NASA.
Unii cercetători sunt îngrijoraraţi că lumea ar putea intra într-o nouă fază de schimbări climatice şi mai rapide, mai ales dacă după ce El Niño va dispărea în lunile următoare, temperaturile nu vor scădea.
„Până la sfârşitul verii, dacă vom avea în continuare temperaturi record în Atlanticul de Nord sau în altă parte, atunci vom fi intrat pe un teritoriu necunoscut”, a declarat pentru BBC News Gavin Schmidt.