Deputatul Cătălin Rădulescu, reclamat la audieri în dosarul Mineriadei
Asociaţia 21 Decembrie 1989 anunţă că a cerut Parchetului General punerea sub acuzare a deputatului PSD Cătălin Rădulescu, în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că deputatul ar trebui să aibă aceeași calitate, de inculpat, ca Ion Iliescu și Petre Roman în dosarul Mineriadei.
„În urma audierii mai multor martori din Piteşti, inclusiv ofiţeri de poliţie, Rădulescu a fost identificat în calitatea de organizator al deplasărilor de forţe politice şi paramilitare care au participat la Bucureşti la represiunea din acele zile”, precizează Asociaţia 21 Decembrie 1989 într-un comunicat.
„În urmă cu o lună am făcut o mică investigaţie. Omul vorbește de Mineriada din 91, noi vorbim de mineriada din 90 - adică 13 iunie, când Rădulescu a transmis dispoziţie să se adune toţi frontieriştii din Piteşti şi s-au deplasat la București pentru a bate demonstranţii din piaţă. E vorba de declaraţii date de oameni din Piteşti care ştiu activitatea lui Rădulescu. În urmă cu o lună am avut o întâlnire cu procurorul general, am zis că e un demnitar al PSD și i-am promis că vor fi oameni de la Piteşti care vor face declaraţii”, a spus Teodor Mărieș despre sesizarea Asociației.
El a mai spus despre Cătălin Rădulescu că „după o lună cred că a cedat psihic și a ieșit cu declarații complet necontrolate, că a avut armă la Revoluție”.
„A păstrat, cu certitudine a avut acea armă de la Revoluţie și mulţi ani după revoluţie. Și-a făcut poze la asociaţie cu arma. El minte permanent. În 90 erau toţi, criminașii de la Revoluţie erau și la mineriadă. Aceeaşi calitate ar trebui să o aibă şi Rădulescu. Nu e singurul demnitar în funcție al PSD care în 90 a acţionat împotriva mea”, a mai spus președintele Asociației 21 Decembrie 1989.
Poliţia s-a autosesizat după ce parlamentarul Cătalin Rădulescu a declarat că deţine o armă şi că nu se teme să o folosească, la nevoie. Ofiţerii din Argeş vor face verificări şi ar putea ca la sfârşitul anchetei să-i ceară demnitarului să renunţe la toate armele de foc pe care le deţine.
Declarația care a dus la autosesizarea Poliției: „Eu arma cu care am tras în timpul Revoluției am păstrat-o. Niciodată nu am vrut să o dau. O țin acasă ca și armă de panoplie, AKM-ul acela cu care am tras. Am certificat de colecționar. Nu se folosește. O țin pentru când, dacă vreodată mai vine cineva cu vreo idee să tranforme cineva statul pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma și să trag.”
Cătălin Rădulescu a fost în atenția publică în ultimele zile prin câteva declarații controversate.
Acum două zile, deputatul PSD de Argeş a spus că protestatarii din Piaţa Victoriei ar trebui înfruntaţi cu tunuri de apă: „De ce mai stau ca proştii acolo? N-au treabă, n-au serviciu, n-au copii?”.
Mai mult, el a spus că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi este pregătit să o folosească din nou: „Nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor şi o ţin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag, imediat.”
Ieri, la Parlament, Cătălin Rădulescu a declarat că „nu se descurcă” cu banii, iar salariile demnitarilor ar trebui să fie „mult mai decente”, în condiţiile în care trebuie să îşi cumpere 3-4 costume pe lună. De asemenea, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, deputatul a spus că pentru cei 5.000 de lei de „mizerie” pe care îi primește face „suficientă treabă în țara asta”.
Tot atunci, Rădulescu a mai spus că în urma afirmaţiilor privind protestatarii a primit 150 de ameninţări cu moartea, motiv pentru care şi-a contactat avocaţii şi a depus o plângere penală, urmând ca 150 de persoane să fie audiate. Social-democratul a ţinut să precizeze că, în continuare, nu este de acord cu faptul că oamenii protestează şi ocupă „neautorizat” Piaţa Victoriei, chiar dacă OUG 13 a fost respinsă.
În decembrie 2016, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție.