Povestea impresionantă a primului explorator român care a ajuns la Polul Nord. Ce sacrificii a făcut pentru aventura vieții lui: „Încă din copilărie au început să mă pasioneze depărtările”
În anul 1995, exploratorul Teodor Gheorghe Negoiţă a devenit primul român care a ajuns la Polul Nord, fiind totodată cel care a condus prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica, cunoscută sub numele de Staţia Law-Racoviţă.

Teodor Gheorghe Negoiță, primul român care a ajuns la Polul Nord
Născut pe 27 septembrie 1947 în localitatea Sascut, județul Bacău, Teodor Gheorghe Negoiţă și-a manifestat încă din copilărie interesul pentru explorările geografice în cele mai dificile zone ale planetei. Deși s-a format ca inginer chimist, pasiunea sa pentru etnologie, pădurile ecuatoriale, Amazonia și Noua Guinee l-a purtat pe un drum neobișnuit pentru vremurile sale.
„Încă din copilărie au început să mă pasioneze depărtările, şi asta datorită unor lecţii pe care le susţinea profesorul de geografie, pe nume Gheorghe Apostol, care avea şi un dar special al expunerii. Dar totul a început când eram în facultate, urmam Facultatea de Chimie Industrială din Iaşi, în perioada 1971-1972. Trebuie să spun că şi înainte, la liceul pe care l-am urmat în Iaşi se citea foarte mult (pe vremea aceea nu aveam acces la Internet, şi la nici un alt mijloc de informare), toată lumea împrumuta cărţi de la bibliotecă.
În facultate, am descoperit o carte a lui Livingstone, un englez " Călătorii şi explorări în Africa Ecuatorială. Începusem să citesc ce găseam atunci prin librării sau la biblioteca Facultăţii de Geografie. Prin Livingstone, au început să mă intereseze populaţiile primitive. După ce am terminat facultatea, zece ani, m-am ocupat de etnologie şi etnografie, ca pasiune.
Primele noţiuni le-am luat la Cercul de folclor de la Facultatea de Filologie din Iaşi, unde era un profesor, Adăscăliţei, conducătorul cercului, cu care făceam chiar anumite culegeri de materiale de pe teren. Se mai făcea cîte o glumă uneori, fiindcă eram singurul politehnist la Cercul de folclor. Rămânea, bineînţeles, doar o pasiune”, declara Teodor Gheorghe Negoiță pentru Dilemaveche.ro cu ani în urmă.

O carieră cât o viață
Autodidact în speologia alpină, Negoiţă a elaborat în anul 1987 primul program românesc de cercetări polare, care a fost recunoscut oficial abia după 1990. În cadrul acestui program, a organizat mai multe expediţii în regiuni arctice precum Groenlanda, nordul extrem al Canadei și arhipelagul Spitsbergen (Svalbard).
În 1994, a pus bazele Institutului Român de Cercetări Polare – o inițiativă privată destinată reunirii cercetătorilor români interesați de explorarea regiunilor polare. Finanțarea activităților provenea din sponsorizări, fonduri guvernamentale și granturi europene. Un an mai târziu, a înființat și Fundaţia Antarctică Română pentru a sprijini financiar expedițiile ulterioare.
Pe 21 aprilie 1995, Teodor Negoiţă a devenit primul român care a ajuns la Polul Nord, pe schiuri. Pentru această performanță, s-a antrenat intens timp de un an, în condiții extreme, trăgând sănii de până la 100 kg.
În ianuarie 2006, a inaugurat Staţia Law-Racoviţă – prima bază românească permanentă de cercetare în Antarctica. Acolo, începând din decembrie 2006, a coordonat activitatea primei echipe româneşti care a desfăşurat studii de bioprospectare, ecologie, meteorologie, seismologie, geomagnetism şi comunicaţii.
Exploratorul a participat la 13 expediţii polare, dintre care opt au fost conduse de el, și a publicat peste 28 de lucrări științifice. Pentru contribuțiile sale remarcabile, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer.
Teodor Gheorghe Negoiţă a încetat din viaţă pe 23 martie 2011, la vârsta de 63 de ani, lăsând în urmă o moștenire științifică de excepție.