Despăgubire record pentru o famile din Mureș, după ce tatăl a fost ucis de un urs

O familie din Mureș urmează să primească o despăgubire considerabilă din partea statului, după ce un urs l-a atacat și ucis pe unul dintre membri, în urmă cu aproximativ trei ani. 

Urșii coboară din ce în ce mai des în zonele populate
Urșii coboară din ce în ce mai des în zonele populate

Tragedia s-a întâmplat în anul 2019, atunci când bărbatul de afla la pescuit. Kiss Laszlo, care era secretar al comunei Măgherani, pescuia pe râul Târnava Mică atunci când a fost atacat de un urs. Familia a sunat la 112 și a cerut ajutor atunci când a observat că bărbatul nu revine acasă de la pescuit, deși trecuseră ore bune. 

Citește și: Populația de urși, numărată prin probe ADN 

Echipa de salvare a identificat trupul neînsulfețit al bărbatului, într-un lan de soia, aflat la câte sute de metri de sat. În preajma trupului fără viață, echipa de intervenție a identificat mai mai multe urme aparținând unor urși, atât pui, cât și a unuia aflat la maturitate. 

Familia bărbatului decedat a dorit să-și facă dreptate în instanță, iar după trei ani lungi de procese, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va trebui să plătească soției îndurerate și celor doi copii ai bărbatului despăgubiri care se ridică la suma de 240.000 de euro. Tot ministerul va fi cel care va plăti și cheltuielile de judecată, care se ridică la suma de 13.000 de lei.

Autoritățile au în vedere realizarea unei campanii naționale de educare și informare a populației, ce-și propune să crească gradul de conştientizare a oamenilor cu privire la ecologia şi managementul acestei specii, pentru a preveni conflictele om-urs. Proiectul urmează să fie pus în aplicare până la finalul anului 2023. 

Vezi și: Urșii coboară din ce în ce mai des în zonele populate 

Urșii coboară din ce în ce mai des în zonele populate

Acesta este cazul locuitorilor din Suceava și Harghita. În aceste condiții, autoritățile sugerează ca sătenii să nu lase resturi menajere la întâmplare pentru a nu atrage urșii înfometați în ogradă. 

De la începutul anului, la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost înregistrate un număr de 58 de apeluri de urgență, prin care era semnalată prezența ursului în apropierea așezărilor umane. În cele mai multe dintre cazuri, locuitorii au fost atenționați de prezența urșilor în zonă prin mesaje de tip Ro-Alert.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net