Diabetul, extremă urgență! Pacienții cu diabet zaharat sunt predispuși la forme mai grave de COVID-19

Ultima actualizare:

    Cei care au diabet pot face forme grave de COVID dacă nu se vaccienazăFOTO: Unsplash.com
Cei care au diabet pot face forme grave de COVID dacă nu se vaccienazăFOTO: Unsplash.com

Diabeticii fac parte din grupa de risc atunci când vine vorba despre persoanele cele mai expuse la infectarea cu SARS-CoV-2. Mulți refuză să se vaccineze, crezând că acesta nu îi poate ajuta și, astfel, ajung la spital cu forme grave și, de multe ori, din păcate, se numără printre cei decedați.

Forumului Român de Diabet atrage atenția pacienților care suferă de astfel de boli să aibă grijă de sănătatea lor și să nu ia în seamă fake news-urile care circulă în prezent privind pandemia de COVID-19.

Experții spun că pentru pacienții cu diabet zaharat, infectarea cu SARS-CoV-2 reprezintă un real pericol, aceștia fiind mult mai predispuși la complicații și dezvoltarea unei forme severe a virusului.

Rapoartele medicale arată că, o parte semnificativă dintre pacienții care au venit la spital infectați cu COVID-19 aveau hipoglicemie. În cazul lor, pandemia a scos la iveală diagnosticul. Iar pacienții cu boli cronice, așa cum este diabetul zaharat, sunt mai vulnerabili la efectele severe ale virusului SARS-CoV-2 și au un risc de deces cu 75% mai mare.

Cum să se protejeze pacienții cu diabet

Asociațiile de pacienți le recomandă diabeticilor să ia măsuri pentru a se proteja.

Într-un efort comun de încurajare a unor măsuri adecvate de protecție, asociațiile de pacienți membre ale Forumului Român de Diabet au formulat o serie recomandări pentru a reduce riscurile la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat în această perioadă:

•        Monitorizați constant starea de sănătate! Controlul diabetului rămâne cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți în această perioadă

•        Mențineți permanent legătura cu medicul diabetolog. Mergeți la un consult sau apelați la telemedicină!

•        Testați-vă glicemia regulat, respectând indicațiile medicului dvs.

•        Practicați activități fizice zilnice/ exerciții

•        Respectați dieta stabilită de medicul dvs. pentru a vă proteja sistemul imunitar

•        Respectați normele de igienă și distanțare socială pentru a evita infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și vaccinați-vă!

Vaccinarea poate salva viața

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 este esențială pentru persoanele cu diabet zaharat

Vaccinarea este recomandată întregii populații, însă cu atât mai mult celor care suferă de diabet zaharat. Riscul pentru cei care au această afecțiune este mult mai mare și are chiar potențialul de a pune viața pacienților în pericol. Vaccinul reprezintă o metodă eficientă de a preveni apariția infecției cu SARS-CoV-2 și, astfel, de a preveni complicațiile sale severe. În același timp, vaccinul este sigur, fiind demonstrat că acesta nu duce la un dezechilibru glicemic și nici la complicații ale diabetului zaharat.

Informațiile false descurajează pacienții să se vaccineze

În spațiul public circulă informații false legate de eficacitatea și beneficiile vaccinului, ceea ce îi descurajează pe pacienți să apeleze la singura soluție pentru reducerea riscurilor – vaccinarea

Potrivit Mariei Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, ”informațiile false descurajează pacienții să se vaccineze, afectându-le acestora sănătatea și chiar punându-le viața în pericol. Pentru pacienții cu diabet zaharat, vaccinarea este cea mai sigură metodă de reducere a riscurilor asociate infectării cu COVID-19”.

Mai mult, potrivit prof dr. Bogdan Timar, ”o parte dintre pacienții cu diabet zaharat cred în mod greșit că vaccinarea duce la apariția cheagurilor de sânge, că vaccinul le crește glicemia sau că pacienților cu boli cronice sau autoimune le este interzis vaccinul. Toate aceste informații sunt false. În realitate, vaccinarea este soluția pentru reducerea riscului de apariție a formelor moderate sau severe ale COVID-19 și, implicit, a riscurilor care derivă din infectarea cu virusul”.

În România, se estimează că numărul pacienților cu diabet zaharat se ridică la 1.785.000, dintre care doar 832.000 de pacienți înregistrați.

Studiile Organizației Mondiale a Sănătății arată că 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 aveau și diabet zaharat.

Citește și:Ţi-e mereu poftă de dulce? Poţi avea diabet!

Leacuri mănăstireşti pentru diabet

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
fructe si legume jpg
horoscop webp
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net