„Diagnosticul de cancer la sân nu te întreabă câți copii te iubesc acasă!”

Ultima actualizare:

    Autoexaminarea trebuie făcută o dată pe lună
Autoexaminarea trebuie făcută o dată pe lună

În fiecare an, aproximativ 6.000 de românce primesc vestea cumplită de la medic: „Aveți cancer de sân”. Potrivit specialiștilor, această maladie este una cu cea mai mare incidență la noi în țară, dar și în Europa, când vine vorba de cancer la femei. Și, din păcate, vârsta la care se pune un astfel de diagnostic coboară de la an la an.

Suntem la final de octombrie, luna prevenirii cancerului la sân, așa cum a fost numită de specialiștii preocupați să găsească soluții pentru vindecarea acestei boli.

Dar prevenția împotriva cancerului mamar trebuie să fie continuă și niciun moment nu trebuie să lăsăm garda jos.

„În acest moment, nu se cunoaște încă o modalitate de a preveni eficient apariția neoplasmului glandei mamare (n.r. cancerul la sân), însă este cert că diagnosticul precoce este o cale sigură de reducere a mortalității precum si de tratament mult mai simplu și mai puțin agresiv. Cu cât depistarea bolii se face într-un stadiu mai puțin avansat, cu atât tratamentul este mai eficient, mai puțin mutilant, și necesită un efort financiar mai redus. Astfel, se poate îmbunătăți nu numai rata de supraviețuire,  dar și calitatea supraviețuirii. Este indicat ca toate femeile după vârsta de 25 - 30 de ani să facă o ecografie mamară o dată pe an, o mamografie la 12-18 luni după 40-45 ani, o ecografie abdominală și un examen citologic Babeș-Papanicolau o dată pe an. Aceste investigații de rutină sunt lucruri care pot schimba viața. În cazul în care în familie există istoric de cancere mamare sau genitale, atunci sreening-ul trebuie să înceapă mai devreme, sub îndrumarea specialistului și poate include și testări genetice”, explică profesorul Alexandru Blidaru, medic primar chirurg, supraspecializat în chirurgie și ginecologie oncologică.

În ceea ce privește tratamentul cancerului mamar, „în acest moment, intervenția chirurgicală rămâne o modalitate terapeutică esențială, indiferent de stadiul bolii,” a adăugat prof. Blidaru.

Când primești un astfel de diagnostic, simți că îți fuge pământul de sub picioare, iar timpul se oprește în loc. Te gândești la cei de acasă, la ce urmează.

Theo Pîslaru a fost diagnosticată cu cancer la sân acum doi ani. „Un diagnostic de acest gen nu te întreabă nici câți ani ai, nici câți copii te iubesc acasă, așa că trebuie să mergi mai departe și să te lupți. Nu în ultimul rând, să crezi”, spune Theo, pe care familia a ajutat-o să depășească diagnosticul dificil. “Este o experiență care m-a făcut conștientă de foarte multe lucruri, pe care nu aș fi avut cum să le știu, cu toate școlile din lume, dacă nu aș fi trecut prin așa ceva. Acum încerc să nu uit”, mai spune Theo.

La rândul său, Gabriela povestește cum a descoperit că are cancer mamar. „Mesajul meu pentru femei este să meargă la doctor. Să nu creadă nici o clipă că lor nu li se poate întâmpla. Cu cât mergi mai devreme la doctor, cu atât este mai bine, cu atât șansele la o viață normală sunt mai mari, crede Gabriela Marcu, pacientă diagnosticată cu cancer la sân la finalul anului trecut. Eu m-am dus la doctor pentru că mama mea s-a stins din cauza acestei afecțiuni. Atunci am descoperit că am și eu probleme. Cred că m-am născut a doua oară, sunt sigură că mi s-a dat o a doua șansă la viață după operație”, spune Gabriela.

O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Atenţie însă, nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor.

Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare.

Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de supravieţuire la 5 ani de 95%. După tratamentul primar, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta un cancer de sân metastatic. Din momentul diagnosticării acestuia, perioada medie de supravieţuire a acestor paciente este în medie, de 18 - 30 luni, potrivit canceruldesan.ro.

În general, incidenţa cancerului de sân este mică în primii 20 de ani de viaţă, creşte în mod gradat atingând un palier la vârsta de 45 de ani şi creşte dramatic după vârsta de 50 de ani. 50% din cazurile de cancer de sân sunt diagnosticate la femeile peste 65 de ani, acest lucru indicând necesitatea unei supravegheri atente de-a lungul vieţii unei femei şi a unei examinări timpurii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net