Digul de la Lacul Morii devine parc iar insula, cel mai mare centru nautic din București

În București se întâmplă și lucruri frumoase. În sectorul 6, de-a lungul digului va apărea Parcul Lacul Morii iar vechea insulă, părăsită de zeci de ani va fi transformată într-un centru nautic. Pentru a se stabili cum va arăta zona s-a dat startul unui concurs internațional de soluții, la care vor participa cei mai buni arhitecți peisagiști și urbaniști din lume.  

Lacul Morii jpg
Linia roșie arată zona care va deveni parcul Lacul Morii. Foto: primaria6.ro

Primăria Sectorului 6 a lansat concursul de soluții cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) iar un juriu internațional va alege pe 31 octombrie soluția ideală.  Aceasta va fi premiată cu 2,677.700 de lei fără TVA. milioane de lei.  

Organizatorii încearcă să atragă în această întrecere a arhitecților peisagiști și urbaniști pe cei mai buni specialiști din lume. În total, investiția în parc și transformarea insulei de la Lacul Morii trebuie să se încadreze în 20 de milioane de euro, buget estimativ 

insula lacul morii 4 png
Insula Lacul Morii va deveni un centru pentru sporturi nautice. Foto: primaria6.ro

Ce vrea primăria sectorului 6 

Concursul are ca scop o suprafață de 16, 6 hectare, pentru care vor fi propuse soluții ce urmează să fie implementate are 40-100 de metri lățime (între malul lacului și limitele de proprietate). Toată zona supusă concursului de soluții a fost împărțită în mai multe porțiuni de primăria sectorului 6 și specialiștii de la Ordinul Arhitecților.  

”Parcul va fi unul liniar, cu o suprafață de 16,6 hectare, care pornește din zona barajului Ciurel și a Parcului Crângași, continuă spre zona de nord, include insula și ajunge până la Chiajna, în zona adiacentă digului, dar și zona sudică”, a declarat Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților București. 

insula Lacul Morii jpg 3 jpg
Pe insulă mai multe ruine arată farmecul de odinioară. Foto: Sever Gheorghe
insula Lacul Morii jpg 1 jpg
Centrul insulei arată acum dezolant. Foto: Sever Gheorghe

„Pentru fiecare dintre spațiile delimitate, concurenților le vor fi impuse niște direcții generale despre cum ne dorim să amenajăm. Soluția efectivă nu o știm, exact acesta e scopul concursului de soluții, ca specialiștii (arhitecți, peisagiști, sociologi, antropologi) să analizeze toată zona și să vină cu niște idei care vor fi alese de un juriu independent”, a explicat Mihai Munteanu, arhitect al Primăriei Sectorului 6. 

Primăria sectorului 6 dorește ca pe lângă dig, în parcul Lacul Morii să apară zone de recreere, terenuri de sport, sporturi nautice pe luciul apei și spații moderne pentru evenimente culturale. 

 ”Partea de proiectare va dura circa 6 luni, pentru că vorbim de o suprafață mare, de kilometri buni. Apoi avem două opțiuni: să scoatem la licitație lucrarea, pe acea proiectare, sau să facem un contract cadru care să acopere cât mai mult din elementele pe care le conține proiectarea și să-l dăm imediat în execuție. Lucrările vor fi etapizate. Dacă în 2024 avem finalizată măcar o etapă, eu sunt mulțumit, pentru că apoi, în maximum un an, cel târziu în 2025 va fi totul gata”, a precizat primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

FotoJet jpg
Reghe, botez Liam jpg
Anamaria Prodan jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
ferentz iohannis  jpg
simley si marius jpeg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
Xi Jinping FOTO SHUTTERSTOCK
Maxim
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg