Bucureştiul va avea faleză ca la mare. Digul de la Lacul Morii se transformă


    SEPTEMBRIE 2021. Muncitorii au început deja amenajarea diguluiFoto: Adrian Popescu
SEPTEMBRIE 2021. Muncitorii au început deja amenajarea diguluiFoto: Adrian Popescu

Digul de la Lacul Morii se transformă! Cel târziu la începutul verii viitoare, zona va deveni faleza Capitalei, cum au oraşele de la malul mării sau cele de la malul Dunării. Primăria Sectorului 6 a început ieri cea mai amplă lucrare de reamenajare a zonei, efectuată după Revoluţie.

Lacul plin de gunoaie, digul distrus, zona din jur o junglă a nimănui. Nu este vorba de un teren viran şi de o baltă părăsită, ci de Lacul Morii, cel mai mare din Bucureşti.

Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, devenit preşedintele PNL Bucureşti, a lansat ieri un plan ambiţios, fără precedent, în cel mai mare oraş al ţării: transformarea totală a digului şi a zonei adiacente Lacului Morii.

Este vorba de porţiunea situată doar în Bucureşti, 80 la sută din dig. Restul aparţine de comuna Chiajna.


    IULIE 2022. În vară bucureştenii vor avea un nou loc de promenadăFoto: Sectorul 6
IULIE 2022. În vară bucureştenii vor avea un nou loc de promenadăFoto: Sectorul 6

Proiectul face parte din regenerarea urbanistică a zonei Lacului Morii - Crângaşi – Giuleşti pentru promenadă, relaxare şi activităţi sportive. Investiţia se va derula în două etape.

Prima cuprinde zona dintre baraj şi podul Insulei Lacului Morii, cu o lungime de 2.155 metri, suprafaţa pentru promenadă va avea 10.344 mp, cu o pistă de alergare amenajată pe toată lungimea.

Transformarea digului de la Lacul Morii în faleză include: asfaltare, înlocuire pavaj, montare bănci, pergolă lemn, stâlpi de iluminat reţea promenadă, stâlpi de iluminat taluz, balustrade metalice, coşuri de gunoi, sistem de supraveghere video, scări cu acces pentru pesoanele cu dizabilităţi şi tot ce este necesar pentru a transforma acest spaţiu cu apus superb într-o zonă de promenadă.

Când vor fi gata lucrările 

“Lucrările vor fi gata la 1 mai 2022, cu o singură menţiune: va conta foarte mult dacă va fi o iarnă grea sau uşoară. Dacă va fi o iarnă grea, nu se va putea lucra şi termenul va fi prelungit până la 1 iunie 2022. Am intrat în prag de iarnă cu lucrările pentru că procedura de achiziţie a durat destul de mult. Proiectul prevede iluminat de tip LED, pistă de alergare, bănci, coşuri de gunoi, amenajări peisagistice etc. Vom demara discuţii cu Primăria Chiajna pentru zona care le aparţine, dar se află în Sectorul 6. Este vorba de zona inundabilă care în acest moment este plină de deşeuri, dar cred că printr-un proiect bine gândit poate deveni o zonă de atracţie”, a declarat primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.


    Transformarea va fi totalăFoto: Sectorul 6
Transformarea va fi totalăFoto: Sectorul 6

Valoarea proiectului este de 9.315.755,59 lei fără TVA. Lucrările sunt efectuate de câştigătorii licitaţiei organizate în acest scop de autorităţile locale: Pergola Grădini Decorative şi Fraicom.

Amenajarea Insulei Lacului Morii va veni ulterior, ca o a doua fază. În acest moment, Primăria Sectorului 6 a lansat concursul de soluţii pentru amenajarea Insulei şi a zonei din jurul Lacului Morii, alături de Ordinul Arhitecţilor din România.

Pe parcursul competiţiei, vor fi organizate dezbateri şi evenimente publice, vor avea loc discuţii cu locuitorii despre importanţa Lacului Morii, devenit un punct de interes pentru locuitorii Capitalei.

ilie nastase botosani 2 jpg
tina turner jpg
cub gabi bădălău png
camion thor24 1200 jpg
cub carmen brumă png
Elton John Foto profimedia 0739063759 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
image
image
image
image
image
image
camion thor24 1200 jpg
ilie nastase botosani 2 jpg
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg