Dilema românului în caz de război: soldat sau fugar? Ce ar face dacă România ar fi atacată

Ultima actualizare:

Cu războiul din Ucraina la uşă, România încearcă să nu fie luată prin surprindere, dacă ostilităţile ar ajunge şi la noi. Autorităţileintenţionează să schimbe regulile privind înrolările şi să poată lua la ”oaste” toţi bărbaţii între 18 şi 60 de ani, indiferent dacă au sau nu pregătire militară. Vestea a stârnit rumoare în rândul potenţialilor soldaţi.

Înainte de 1989: cei care au efectuat stagiul militar în Epoca de Aur au acum peste 50 de ani.
Înainte de 1989: cei care au efectuat stagiul militar în Epoca de Aur au acum peste 50 de ani.

Românul de pe stradă oscilează între siguranţa că ţara lui nu va fi niciodată atacată, aflându-se sub umbrela NATO, între lehamite, între eroismul de tip Rambo şi, inevitabil, instinctul de conservare. Reporterii Click! au făcut un sondaj pe străzile Capitalei, pentru a afla ce gândesc oamenii. 

«Pe româneşte, o tai din ţară»

Ştefan Rizea are 25 de ani şi este sigur că ne facem probleme degeaba. ”Suntem în NATO, am înghiţit multe pentru asta, acum avem siguranţă, măcar la asta să fie buni americanii, că altceva nu ne-au dat. Eu cred că NATO este ca un frate mai mare, pe care îl aduci în ajutor când ai nevoie la bătaie”, afirmă tânărul, care nu crede că ţara ar putea fi vreodată invadată. 

În prezent: militarii profesioniști sunt în prima linie de apărare a țării.
În prezent: militarii profesioniști sunt în prima linie de apărare a țării.

La 35 de ani, Alin Lixandru ştie clar ce va face dacă România ar fi în locul Ucrainei şi ar trebui să lupte pentru ţară. ”Să fie alţii eroi, eu nu stau să lupt. Plec. Pe româneşte, o tai din ţară. Nu cred că aş avea o şansă în luptă, nu sunt pregătit. Dacă văd alţi soldaţi înarmaţi, mă sperii”, se destăinuie tânărul.

”Nu mi se potriveşte stilul de viaţă al soldatului, să fiu în tranşee, să particip la război, îmi este frică. La mine este prea târziu să fiu soldat, nu sunt un tip conflictual. Sunt pacifist, nu sunt ataşat de treburile astea - bătăi, lupte, războaie. Sunt alte lucruri mai importante în viaţă”, explică Alin. 

«Pun mâna pe armă»

Iordanianul Hisam îi spune reporterului că e gata să lupte. Foto: Blitz
Iordanianul Hisam îi spune reporterului că e gata să lupte. Foto: Blitz

Hisam este un iordanian de 58 de ani, însurat în România. Şi el s-a gândit ce va face dacă ţara în care trăieşte acum ar fi atacată. ”Aş lua arma şi m-aş bate pentru România. Cum să stau deoparte? Pun mâna pe armă, ştiu să trag, mă descurc cu orice armament. Dacă mă pui acum să lupt pentru România, mă apuc şi lupt”, spune înflăcărat arabul adoptat de ţara noastră.  

Gigi Radu a făcut armata la Artilerie.
Gigi Radu a făcut armata la Artilerie.

Şi Gigi Radu ar lupta pentru România: “Este ţara mea, sigur că aş apăra-o. Am 52 de ani, am făcut armata la artilerie şi ţin minte tot. Am vorbit cu prieteni, cu colegi, cu rude. Dacă se întâmplă ceva ca în Ucraina, ştiu că, din zece bărbaţi, cam opt rămân aici să apere patria. Eu sunt printre cei care vor lupta. Am umblat peste tot prin lume şi cel mai bine este aici. Nu plec la greu, rămân aici”, subliniază Gigi. 

“Rămân aici, nu plec”, ne asigură Adi Dinu.
“Rămân aici, nu plec”, ne asigură Adi Dinu.

Şi mai hotărât este Adi Dinu, de 41 de ani: ”Am făcut armata la Jandarmerie, apoi am rămas în domeniu o perioadă. Ştiu să lupt, ştiu să trag cu arma, nu mi-e frică. Dacă vine războiul, ştiu ce aş face: o să cer două arme şi o să lupt. Dacă ar fi să mor, pot să mor şi mâine, degeaba aş fugi”, declară, războinic, Adi. 

«Nu-i apăr pe cei de la putere» 

Dorin Manea:  “Nu vreau să lupt”
Dorin Manea: “Nu vreau să lupt”

Bucureşteanul Dorin Manea (46 de ani) a făcut armata, dar nu vrea să lupte într-un eventual război. ”M-aş descurca, nu mi-ar fi teamă, dar uite că nu vreau să particip. Dacă este să mă înroleze, mă duc, nu fug, dar nici nu trag vreun foc, rămân neutru. Nu ştiu, fac eu ceva ca să nu particip la lupte pe front. Nu am pentru ce să lupt, ţara nu este a mea, nu mă reprezintă guvernanţii. Dacă aş lupta, ar însemna că-i apăr pe cei de la putere, ceea ce nu este corect, fiindcă nu mă reprezintă”, punctează, înrăit, Dorin.   

Sunt vizaţi şi cei care locuiesc în afara ţării

Guvernul României pregăteşte un proiect de lege care vizează pregătirea unei rezerve generale în caz de război. 

În cazul în care România intră în stare de criză, de alertă sau de război, politicienii vor ca armata să fie întărită prin convocarea la arme a cât mai multor bărbaţi. De aceea, guvernanţii vor propune modificarea articolelor legate de mobilizarea populaţiei.

Una dintre prevederile proiectului de act normativ apărut în presă s-ar referi la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, scrie hotnews.ro.

Conform unei alte prevederi, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili (între 20 şi 35 de ani), precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani.

Potrivit textului aflat în lucru, cei aflaţi în afara ţării au 5 zile să se prezinte (dacă sunt în Europa), iar cei din zone mai îndepărtate - 15 zile de la instituirea stării de război, de asediu sau de mobilizare. Şi românii care n-au domiciliul în ţară ar putea fi obligaţi să se prezinte la arme. În forma la care lucrează Guvernul se arată că această categorie are tot 15 zile să meargă la unitatea militară unde au avut ultimul domiciliu, arată stirileprotv.ro.

Pe timp de pace, nerespectarea ordinului de mobilizare se pedepseşte cu amendă. Pe timp de război, pedeapsa e închisoarea de la 2 la 7 ani.

Nu sunt mobilizaţi cei declaraţi inapţi medical, preoţii, cei care refuză din cultele religioase recunoscute de stat şi persoanele arestate sau condamnate.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net