Un avocat explică: «Civilii care au depășit 35 de ani nu pot fi încorporați obligatoriu nici măcar în timp de război»

Războiul din Ucraina dureaza deja de mai bine de două săptămâni, iar îngrijorarea a cuprins toată populația lumii.

armata pe strada in starea de urgenta jpeg

În special țările vecine Ucrainei sunt îngrozite de situația creată de război și își fac planuri de rezervă, în caz că această situație va degenera. România face parte din statele care se gândesc la modificări legislative, în cazul unui conflict.

Un proiect de lege care stabilește un cadru legal privind posibilitatea încorporării civililor în situații de criză, a fost analizat de către Guvern. Același proiect, din cauza comunicării deficitare, a stârnit panică în rândul populației.

Proiect vs cetățeni

Proiectul controversat are în vedere definirea situației de criză ca situație în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială. 

Conform proiectului, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetăţenii încorporabili, recruţii, precum şi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste între 35 şi 63 de ani.

”Proiectul este neconstituțional”

Avocatul Toni Neacșu susține că proiectul de lege care vizează starea de criză este neconstituțională, deoarece românii care au mai mult de 35 de ani nu mai au îndatoriri militare. Acesta explică, pe pagina de Facebook, că singura varianta pentru a fi acceptată o astfel de situație este modificarea Constituției.

''În România nu se poate institui, nici măcar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constitutie stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciul militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a țării, doar cetățenii cu vârsta între 20 și 35 de ani. Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi încorporați obligatoriu nici măcar în timp de mobilizare sau război.

Singura posibilitate este modificarea chiar a Constituției Romaniei. Proiectul de lege numit impropriu al stării de criză, care de fapt modifică toată legislația privind armata și pregătirea populației pentru război, nu va trece niciodată în forma actuală, cetățenii peste 35 de ani neavând îndatoriri militare sub forma încorporării”, a spus avocatul Toni Neacșu, pe Facebook.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net